Izbori u Nikšiću maksimum koji Beograd može postići

 Izbori u Nikšiću maksimum koji Beograd može postići

Foto: portal RTCG

Izbori u Nikšiću su indikativni za pomjeranje raspoloženja crnogorskog društva. Činjenica je da je DPS ojačao svoju poziciju, dok je DF značajno izgubio uprkos ogromnoj podršci Beograda (finansijskoj i medijskoj). To ukazuje da su izbori u Nikšiću maksimum koji Beograd može postići, smatra Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji.

To, kako je kazala za Pobjedu, ne znači da nova vlast u Nikšiću neće težiti poništavanju ostvarenih dostignuća Crne Gore, prije svega u pogledu crnogorskog identiteta.

,,Takođe, težiće da što više isprazni suverenitet Crne Gore. Suprotno očekivanjima da će DPS nestati sa političke scene, pokazuje se da ta partija ostaje relevantan faktor i da je njen opstanak na političkoj sceni izvjestan poput drugih partija u regionu nasljednica kominističkih partija poput, recimo, SDP u Hrvatskoj i BiH, ali i SPS u Srbiji“, rekla je Biserko.

Komentarišući aktuelnu vlast, Biserko kaže da je već svima jasno da ona nema kapacitet da vodi Crnu Goru u pravcu evroatlantskih integracija.

,,Taj kurs se održava uz pritisak EU i SAD, ali to ne znači da ta vlast neće isprazniti sadržaj crnogorske suverenosti. Svaki njen potez ubrzava urušavanje crnogorskih institucija, ali i koncept evropske Crne Gore“, rekla je ona.

Bez obzira na sve prepreke, crnogorsko društvo i, posebno, politička i intelektualna elita „imaju istorijsku odgovornost za razvoj zemlje u skladu s evropskim vrijednostima jedinstva u različitosti, multietničkog i multikulturalnog zajedništva“.

,,U tom smilsu DPS i druge suverenističke partije moraju tražiti konsensus za demokratsku Crnu Goru“, kazala je Biserko.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja