Jesi li ok? – akcenat na mentalnom zdravlju mladih

 Jesi li ok? – akcenat na mentalnom zdravlju mladih

foto: Portal Nikšić

Vršnjački edukatori /ke  ‘’Centra za romske inicijative’’, gradjanima i gradjankama Nikšića, danas su na Trgu Slobode djelili promotivni materijal; bedževi i flajeri sa natpisom ‘’Jesi li ok?’’ sa ciljem da se skrene pažnja na mentalno zdravlje mladih osoba, a sve to u okviru projekta ‘’Inicijativa mladih kroz promjenu programa Y u lokalnim zajednicama’’.

foto: Portal Nikšić

‘’Projekat  se sprovodi od maja 2019. godine do oktobra 2021. godine. Projektom su predviđene radionice za mlade iz tri srednje stručne škole iz Nikšića, Podgorice i Berana, kao i radionice za mlade iz tri RE zajednice i istim gradovima. Pored radionica planirano je šest kampanja, a ovo je četvrta po redu koja nosi naziv “Jesi li ok”. Ova kampanja je dio regionalne aktivnosti koja se ove sedmice realzuje još u Nišu i Bijeljini. Cilj ove kampanje jeste da se ukaže mladima, kojisu u fokusu projekta, značaj mentalnog zdravlja. Ovim povodom dijelimo flajere sa natpisom “Jesi li ok”. Takođe, na njima piše da li razgovaraš sa roditeljima, psihologom, prijateljima, dok su na poleđini napisane opšte informacije o projektu. Dali smo i informacije kome sve mladi i ostali građani Nikšića mogu da se obrate u slučaju da ne mogu da pomognu sebi ili nekom drugom pa da se nađu u nekoj tako reći bezizlaznoj situciji, pa da poziovu našu psihološkinju koja je u našem timu Centra za romske inicijative’’, kazala je koordinatorka na projektu, Ivana Bojović.

Više kampanja za sveobuhvatni cilj

Kako je kazala, ovo im je prva kampanja i aktivnost koja se tiče mentalnog zdravlja pošto je cilj projekta da se utiče na promjenu iz stavova i mišljenja o rodnoj ravnopravnosti, nenasilja i zdravih stilova života. Prva kampanja je bila “Međunarodni dan ljudskih prava”, na drugoj su obilježavali Međunarodni dan žena, prethodna se ticala podrški žrtvama nasilja i sada su se dohvatili teme mentalnog zdravlja da bismo nekako obuhvatili cijeli cilj projekta.

‘’ Mi u Centru za romske inicijative radimo sa RE zajednicom, a najveći problem mladih jeste obrazovanje. Radimo na tome da se poveća broj mladih i djece koji će upisivati prvo osnovnu, zatim srednju školu, a najveći uspjeh je da upišu fakultet. Poslije tog problema obrazovanja možda i prvi problem je to siromaštvo i nemaština, odnosno začarani krug siromaštva iz kojeg oni ne mogu da izađu. Iz tog siromaštva proizilaze i svi ostali problemi, obrazovanje i zdrastvena zaštita. Dakle iz njega proizilazi još mnoštvo problema’’zaključila je Bojović.

Projekat ‘’Inicijativa mladih kroz primjenu programa Y u lokalnim zajednicama’’, u okvoru kog se realizuje kampanja, dio je regionalnog projekta ‘’Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu FAIR III’’, koji se sprovodi uz podršku CARE International i finansijsku podršku austrijske razvojne kooperacije

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još