Kafići rade od sjutra u više gradova, prodavnice do 21 sat, Nikšić i dalje zaključan

 Kafići rade od sjutra u više gradova, prodavnice do 21 sat, Nikšić i dalje zaključan

Bašte ugostiteljskih objekata u Podgorici, Baru, Budvi, Tivtu, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Ulcinju i na Cetinju, biće otvoreni od sjutra. Prodavnice će raditi do 21 sat, a tržni centri ostaju zatvoreni. Policijski čas trajaće od 22 do 5 sati ujutru. To su neke od mjera koje su predstavljene danas, a koje će važiti do 9. aprila.

Na konferenciji govore ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan.

 Nove mjere koje će važiti od 1. do 9. aprila:

-Policijski čas od 22h do 5h ujutru;

-Radno vrijeme maloj privredi se produžava umjesto do 20 sad je do 21;

-Otvaraju se bašte ugostiteljskih objekata u Podgorici, Baru, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Ulcinju i na Cetinju. Radiće do 21 sat, za jednim stolom u bašti dva gosta da sjede, razmak između stolova metar i po;

-Muzika nije dozvoljena i ova dozvola rada se odnosi na one bašte koje nisu zastakljene, koje su na otvorenom gdje imamo normalnu cirkulaciju vazduha;

-Rad ugostiteljskih objekata se dozvoljava u Budvi i Tivtu, do 21 sat rade;

-Tržni centri ostaju zatvoreni;

-Nikšić i Šavnik i dalje ostaju zaključani. U ostalim opštinama mjere ostaju nepromijenjene kao i uslovi za ulazak u Crnu Goru;

Borovinić Bojović je navela da je 66,7 odsto popunjenost bolničkih kapaciteta u CG. “Svi smo svjedoci da je ukupan broj zaraženih u padu i ukupan skor je 6.549 na datum 28. marta“, kazala je ona.

Nismo namjenski smanjivali broj testiranih

Nismo namjenski smanjivali broj testiranih na dnevnom nivou nego je broj onih koji su imali simptome bio manji na dnevnom nivou, demantovala je ministarka zdravlja demantujući pisanja pojedinih medija.

“Što se tiče testiranja trudili smo se da broj testiranih bude uvijek veliki, i da imamo testova kako bi obezbijedili veliko i kontinuirano testiranje. Testova imamo dovoljno i svi koji imaju simptome biće testirani na dan kada se prijave simptomi“, kazala je ona.

“Po posljednjoj analizi Džon Hopkins instituta uspješnost liječenja u CG veća nego u nekim razvijenim zemljama širom svijeta. Stopa umrlih je 1,4 %. Poređenja radi zemlje razvijenije od nas imaju veću stopu, dodala je ona Borovinić Bojović.

“Borba je neprestana, i dalje traje“, poručuje ona.

“Moramo zajednički shvatiti ulogu svakog pojedinca u ovoj epidemiji. Apelijem da se prijave građani za vakcinaciju i da budu apsolutno sigurni da je svaka vakcina na raspolaganju u CG sigurna, efikasna, bezbjedna, kvalitetna…“, navela je ministarka zdravlja.

U KC 151 pacijent

“U KCCG hospitalizovan 151 pacijent. 24 pacijenta su na neinvazivnoj a tri na mehaničkoj ventilaciji. Brojke potvrđuju trend pada broja hospitalizovanih“, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Screenshot, Ljiljana Radulović

“Od 14 pacijenata koja su na ostalim klinikama troje je dječije populacije i svi su sa veoma lakom kliničkom slikom“, dodala ja ona.

Plan polaganja predmeta u školama

Prosvjetni radnici čine sve što je u njihovomj moći kako bi učenici postigli maksimalna dostignuća, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Martin Ćalasan. 

“Bili su i dalje su na visini zadatka. Smatram da je od marta do danas bilo mnogo prepreka i izazova u obrazovanju. Prirodno je da smo zabrinuti  izapitani o kvalitetu znanja. Ni učenicima ni nastavnicima ni roditeljima nije bilo jednostavno da se adaptiraju na nove okolnosti, ali su to uradili. Molim zaposlene u prosvjetu, učenike i roditelje da poštuju svi mjere“, dodao je on.

Govoreći o eksternoj maturi, Ćalasan je saopštio da je odlučeno u dogoru sa Ispitnim centrom da se pomjere termini polaganja pojedinih ispita.

Mala matura 13, 14 i 15 aprila.

13. apriila polaže se maternji jezik i književnost,

14. – matematika,

15. – jedan nastavni predmet po izboru učenika.

Srednje škole

24. aprila polaganje iz maternjeg jezika,

8. maj ostaje termin za polaganje iz prvog stranog jezika,

19. maja iz matematike polaganje.

Ispit iz nastavnog predmeta po izboru učenika 9. juna,

Izdavanje diploma do 21. juna najkasnije

Screenshot, Martin Ćalasan

Za vakcinu prijavljeno preko 3500 prosvjetnih radnika

Ćalasan je kazao da su sproveli anketu o zainteresovanosti zaposlenih za vakcinaciju.

“Do danas do 14 sati se prijavilo preko 3500 hiljade za vakcinaciju. Svi zaposleni u prosvjeti iz PG obavljaće se u Domu vojske a o terminu će biti obaviješteni telefonski. Prosvjetari iz ostalih opština obaviće se na mjestima gdje se do sada obavlja. U petak novi presjek pravimo i razmotrićemo mogućnost da se i u onim opštinama gdje je sad onlajn nastava da se vrate učenici u škole, a posebno ćemo razmotriti mogućnost povratka učenika devetog razreda i maturanata“, pojasnio je on.

Sa pres konferencije

Koju vakcinu će zaposleni u medijima primiti

“Zaposleni u medijima će biti vakcinisani Astra Zeneka vakcinom. Vakcinacija počinje sjutra i vršiće se u Domu vojske“, kazala je Borovinić Bojović.

O vakcini Astra Zeneka i pričama koje kolaju

“Trenutno prekinuta vakcinacija AstraZenekom u Njemačkoj i Kanadi. Svjedoci smo da je SZO izdala saopštenje da je bezbjednai sigurna. Postoje određene situaije koje mogu imati nuspojave koje mogu imati i letalni ishod. Kada uporedite broj vakcinisanih sa brojem onih čija se smrt dovodi u vezu sa Astra Zenekom mali je u odnosu na koristi“, navela je Borovinić Bojović.

“Radi se o bezbjednoj, efikasnoj i sigurnoj vakcini te pozivam na vakcinaciju“, dodala je ona.

Ko je preležao koronu, poslije koliko da primi vakcinu

“Što se tiče stvaranja imuniteta postoje dvije vrste. To je T i B ćelijski imunitet. Broj antitijela koje će neki organizam imati nakon preležane bolesti je individualan. Obično nakon preležane bolesti može proći tri mjeseca do vakcinacije“, kazala je ministarka zdravlja.

“Ako me pitate da li novinari mogu da biraju vakcinu, u ovom trenu na raspolaganju je Astra Zeneka ali ne znači da u nekom sljedećem periodu neće biti na raspolaganju neke druge vakcine“, dodala je ona.

Da li je alergija na penicilin kontraindikacija? 

“Ni jedna vakcina u sebi ne sadrži penicilin. To nije kontraindikacija. Ali, osobe koje su alergične na bilo šta drugo treba da se proprate, da budu pola sata makar u prostoriji gdje prime vakcinu“, kazala je  epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović.

Jesu li ovo vakcine iz onog kontingenta iz Srbije kojima ističe rok?

“Astra Zeneka je stigla u CG kovaks mehanizom i nije iz istog kontingenta vakcina koje se nalaze u Srbiji. Radi se o dva različita kontingenta“, kazala je Borovinić Bojović. 

“Ubjeđujem vas da je Institut za medicinska sredstva i ljekove imao najvalidnije info o bezbjednosti AstraZeneka vakcine tako da znate… Meni je logično da ljudi tragaju za informacijama po nternetu. Međutim vjerodostojnost informacija se mora tražiti u stručnim tijelima, dodala je ona.

Doktorica Adžić nije dobila rješenje o razrješenju još uvijek

“Doktorica Adžić u Nikšiću još nije dobila rješenje o razrješenju“, kazala je ministarka.

“A što se tiče kontrole drugih ustanova javnost će biti blagovremeno obaviještena“, dodala je ona.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još