Dragana Mijušković, uz pomoć granta sa Biroa, pokreće sopstveni biznis

 Dragana Mijušković, uz pomoć granta sa Biroa, pokreće sopstveni biznis

Foto: privatna arhiva

Nikšićanka Dragana Mijušković dobila je  sredstva za pokretanje biznisa  preko projekata  ,,Grantovi za samozapošljavanje” koji realizuje Zavod za zapošljavanje.

Sredstva koja se dobijaju su bespovratna, a osnovni cilj programa je da se smanji broj nezaposlenih, otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo. Nije puno razmišljala o tome da li je to prava stvar za nju ali je znala da je pravi trenutak da pokuša, pa je odlučila da se prijavi.

,,Nije bilo baš tako jednostavno, niti preko noći. Dugo godina radim kao freelancer ali da bih razmišljala kao preduzetnik trebalo je da prođe određeno vrijeme. Da bi mi se sve „kockice složile“ i da bi mi došao onaj a-ha momenat trebalo je da prođem i određene poslove, poslodavce, kao i veliki broj radionica na kojima sam usavršavala i biznis ideju i sebe kao čovjeka. Nakon svega pomenutog, rekla sam sebi „pa ti možeš i moraš da kreneš da razmišljaš kao preduzetnik“. Ubrzo za tim čula sam za ovaj program Zavoda za zapošljavanje Crne Gore koji finansira Evropska unija i Vlada Crne Gore i dalje nijesam razmišljala da li je to prava stvar za mene ili ne, već sam znala to je taj trenutak koji treba da uhvatim i da započnem svoju sopstvenu biznis priču”, priča za portal ,,Nikšić” Dragana Mijušković.

Foto: Pexels

Kriterijumi koji su presudni za dobijanje granta su dobra biznis ideja, preduslovi za njenu realizaciju, kvalitetan biznis plan.

Naša sagovornica se odlučila za polje marketinga i medija jer ima dugogodičnje iskustvo iz tih oblasti. Znanje i vještine koje je stekla kroz formalno i neformalno obrazovanje, kroz radno iskustvo usmjeriće ka stvaranju sopstvene poslovne imperije.

,,Kako već imam poprilično iskustvo u pisanju kao veb novinar, kao copy/content pisac, te u digitalnom marketingu, odlučila sam da to bude jedan da kažemo miks svega. Pretežna djelatnost kojom ću se baviti jesu usluge reklamiranja, putem social media, kao i pisanje pomenutih tekstova u promotivne svrhe, ali i kao slobodni novinar pružaću svoje usluge od pravljenja reportaži do administracije web portala. Osim toga u planu mi je i pokretanje sopstvenih radionica o kreativnom pisanju, kao i davanje konsultacija za sve osobe koje imaju biznis ali ne umiju da je predstava široj internet javnosti”, rekla je Mijušković.

Projekat ,,Grantovi za samozapošljavanje” dodjeljuje sredstva u iznosu 3.000 – 7.500 evra i  realizuje se kroz tri javna poziva

U prvom Pozivu, Biro rada Nikšić je odobrio  31 zahtjev, drugi poziv je u toku i konkurisala su 72 lica sa evidencije. Odobreno je 26 novih biznis ideja. Realizacija trećeg se očekuje za mart naredne godine.

,, Da bi uopšte osoba mogla da konkuriše mora ispunjavati sljedeće uslove: da je na Birou duže od 4 mjeseca, da ima ispod 35 godina. Prednost imaju žene.Ovaj poziv na kome sam ja dobila grant jeste drugi po redu, prvi se realizovao prošle godine, i preostaje još jedan koji će biti raspisan u martu 2021. godine“, rekla je naša sagovornica.

Precizna  procijena  izazova i rizika je neophodna kako bi se biznis uspješno započeo bez nepotrebnih zaduženja. Pravilnom analizom resursa i prepreka Mijušković je napravila biznis plan za čiju realizaciju su dovoljna sredstva koja isplaćuje Biro jer pokrivaju planirane i očekivane troškove.

Foto: Pexels

,,Upravo prve radionice koje imamo na samom početku kada želiš da apliciraš govore  o tome, mada ti sam moraš da se raspituješ, da se interesuješ, da upoređuješ ponude od ponuđivača recimo oko kupovine opreme ili šta već osobi treba za pokretanje biznisa.  Nakon toga detaljno da razradiš finansijski dio od recimo olovke do administativnih rashoda. Za moj posao, tačnije za mene kao digitalnog nomada ovih 7.500 koje sam dobila su dovoljni za tih 10 mjeseci da krenem od 0. Naravno uvijek se mora računati na nepredviđene okolnosti, kao što je poslovanje u doba korone“, kaže Mijušković.

 Biro rada kandidatima pruža neophodnu pomoć, u vidu obuka, savjeta, konsultacija. Osobe zadužene za obuku se trude da pomognu savjetima, kandidati imaju priliku da im se obrate za sve dodatne informacije i svu potrebnu pomoć  i u pripremi biznis plana ali i tokom procesa prijave i prikupljanja dokumentacije.

,,Moram javno da pohvalim osobe sa Biroa rada Nikšić sa kojima sam ja imala kontakta. Ne znam kako je u drugim opštinama, ali ja sam imala podršku i savjete od samog početka, tj. od juna i jako sam srećna kada sam vidjela da iz moje grupe su osim mene prošle još četiri biznis ideje. To sve govori da su osobe koje su bile zadužena za obuku kvalitetno odradile svoj posao. Mada, čovjek kada kreće u preduzetničke vode mora i sam da se rapituje, da traži, da ide na dodatne radionice, konsaltinge i sl.”, naglašava Mijušković.

Foto: Pexels

Od strane Biroa organizovana je kontrola, tačnije tri kontrole tokom trajanja projekta

Obaveze koje se moraju  ispuniti nakon isplate sredstava kandidati određuju svojim biznis planom, što se takođe vrednuje u procesu ocjenjivanja samog plana. Naša sagovornica  će dobijena sredstva iskoristiti za uplatu punih dopirnosa, kao i kupovinu lap topa, kamere, foto aparata, opreme koja je  potrebno za posao kojim će da se bavi. Od strane Biroa organizovana je kontrola, tačnije tri kontrole tokom trajanja projekta, a nakon toga dužni su da čuvaju sve papire narednih pet godina, iako Biro nakon isteka projekta neće vršiti kontrole nad prilivom i odlivom sredstava. Sem obaveza jako su važna i lična očekivanja koja treba ispuniti. ,,Nije dovoljno sticati znanje, vec ga treba i upotrebljavati”, a jedna od najkorisnijih upotreba znanja je kad zahvaljujući njemu pokrenete posao iz snova. Mijušković za kraj razgovora govori o ličnim očekivanjima ali  i ima savjet namijenjen prevenstveno ženama.

 ,,Što se tiče ličnih očekivanja, pa kao skromna osoba reći ću da mi je cilj da u tim početnim mjesecima budem na nekoj pozitivnoj nuli, narodski rečeno, da se polako razvijam, nalazim klijente, a za dalje ćemo vidjeti. U svakom slučaju svim osobama koje su dovoljno hrabre da urone u duboku vodu zvanu preduzetništvo, savjetujem da je ovo pravi poziv za njih. A do tada, baš kao ja prošle godine u ovo vrijeme upišu sve moguće radionice, kurseve i nauče sve što mogu o samom preduzetništvu i da razvijaju svoju biznis ideju, jer svako od nas je najbolji u nečemu, samo neko ne nađe hrabrosti da stane iza toga i kaže: Da, ja sam taj i taj i ja najbolje radim svoj posao. E, ja sam upravo skupila tu hrabrost i nastavljam tim putem”, rekla je Mijušković i dodala:

,,Savjet koji imam da dam jeste upravo ženama ispod 35 godina zbog dodatnih bodova od kojih može i zavisiti sama prolaznost, jer recimo ako je neko samo 4 mjeseca na birou, nije ženska osoba i ima iznad 35 godina, ima manje bodova. Opet naravno može da prođe, ali moj savjet upravo jeste za žene, kako bih podstakla razvoj ženskog preduzetništva.”

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja