Knežević: Umjesto sa ambasadorima, Krivokapić treba da se konsultuje sa nama

 Knežević: Umjesto sa ambasadorima, Krivokapić treba da se konsultuje sa nama

Arhiva, foto: FOS Media

Očigledna kriza vlasti i nesklad između predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Demokratskog fronta, kao predstavnika najveće vladajuće koalicije, kojoj je nosilac liste na poslednjim parlamentarnim izborima bio upravo premijer, može se riješiti jedino razgovorima, a ne međusobnim napadima, poručio je Milan Knežević, jedan od lidera DF-a i predsjednik Demokratske narodne partije.

On je u izjavi za Dan kazao da je razgovor najbolji model za izlazak iz krize, ali „ne razgovor premijera sa ambasadorima, već sa onima koji su ga birali i postavili na tako važnu funkciju“.

“Odgovornost za izlazak iz palamentarne krize i krize u Vladi isključivo je na premijeru. Nakon nikšićkih izbora, na kojima je njegova stranka u koaliciji sa strankom Alekse Bečića osvojila dva mandata, Krivokapić više nije vanstranačka ličnost i sada bi trebalo da se ponaša po utvrđenim demokratskim pravilima i standardima”, poručio je Knežević.

Krivokapić je ranije izjavio da je svjestan da u ovom trenutku niko nije zadovoljan, posebno političi subjekti, jer su očekivali više.

“Vjerovatno su naučili da uhljebljuju svoje ljude i čekali ovaj trenutka kao mjeru toga, ali ova vlada želi da pri tom dubinskom zapošljavanju vodi računa da Crna Gora bude drugačija”, kazao je Krivokapić.

Oštre optužbe na račun izjava i poteza premijera Krivokapića prethodnih dana su stizale od funkcionera Pokreta za promjene i Socijalističke narodne partije, koji su poručili da više neće trpjeti njegove ucjene niti tolerisati nepoštovanje odluka koje svi zajedno usaglase.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović smatra da je potpuno legitimno da poslanici većine kritikuju i koriguju poteze Vlade. Kako je istakao, nova većina je to već demonstrirala veoma jasno glasajući za kontrolna i konsultativna saslušanja više ministara, vicepremijera, direktora ANB-a…

On podsjeća da je prilikom izbora Krivokapićevog kabineta jedan dio većine dao Vladi 200 dana i da je prirodno da se tek nakon isteka tog roka napravi evaluacija urađenog i da se eventualno povuku neki potezi.

“Suviše je kratko vrijeme od početka rada Vlade da bi se mogla napraviti sveukupna analiza, jer je praktično na samom početku mandata. Skupština će nastaviti sa kontrolom izvršne vlasti, ali smatram i da većina koja je glasala za ovu vladu ne bi trebalo da svako malo javno atakuje na nju, a pogotovo to ne bi trebalo da se radi na način da se paušalno optužuju i vrijeđaju njeni članovi”, rekao je Krapović.

Što se tiče krize zakonodavne i izvršne vlasti, on smatra da ta kriza nije toliko duboka i da je jednim dijelom uslovljena izborima koji su održani u opštini Nikšić, te da sada slijedi prijeko potrebni period stabilnosti i rada na kontroli i unapređenju epi demiološke i ekonomske situacije u Crnoj Gori.

“Naš fokus u ovom momentu je na podršci Vladi koja se suočava sa ovim izazovima, pogotovo u susret turietičkoj sezoni 2021, od koje će mnogo zavisiti svi aspekti života u Crnoj Gori i u sferi javnog zdravlja i u sferi ekonomije, bezbjednosti i vladavine prava. Ova vlada ima našu podršku, problemi će se rješavati i zajedno ćemo donijeti bolje životne uslove građanima Crne Gore”, poručio je Krapović.

Poslanik PzP-a Branka Bošnjak je prije dva dana oštro reagovala na odluku premijera Krivokapića da iznenada promijeni spisak kandidata za Bord direktora Elektroprivrede, uz poruku da će iz PzP-a zbog toga dobiti odgovor kakav zaslužuje. Nije precizirala u kojoj formi će dati odgovor.

“Očigledno je, sad već po ko zna koji put, da Krivokapić ne drži riječ i ne poštuje ni svoj princip ni javni interes. On se sa tolikom lakoćom poigrava sa ljudima d a je to nedopustivo, da ne kažem neku grublju riječ”, kazala je Bošnjak.

Joković: Suzdržite se od teških riječi, jedni bez drugih ne možemo

Lider SNP-a Vladimir Joković smatra da su svi jedni o drugima već isuviše rekli i da treba misliti na građane koji žele djela, a ne riječi.

On je apelovao na sve političke subjekte, a posebno ka Vladu i premijera, da se suzdrže od teških riječi i da tu energiju usmjere na razgovore i dogovore kako bi narodu Crne Gore bilo bolje jer su zato i izabrani.

“Vjerujem da svi želimo isto da još više razvlastmmo DPS, što do sada nismo uradili i to ide veoma sporo. Zato apelujem na sve, a posebno na Vladu i premijera, da u potpunosti poštujemo dogovore koje smo postigli prije formiranja Vlade. Mislim da je ključni uzrok dosadašnjeg neslaganja to što ni u dinamici ni u potpunosti ne poštujemo postignute degovore. Ako nekome ti dogovori ne odgovaraju, ili su se pojavili novi momenti u svemu ovome, onda je ljudski da sjednemo, razgovaramo i postignemo nove. Imajmo na umu da jedni bez drugih ne možemo, jer ako samo jedan ode mi nemamo vlast. Spustimo loptu, birajmo riječi, jer ako ovako nastavimo, bojim se da ćemo doći u situaciju da ovo što sad imamo bude neodrživo”, kazao je Joković.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja