Konačni rezultati izbora nakon ponovnog glasanja u Goliji

 Konačni rezultati izbora nakon ponovnog glasanja u Goliji

Izvor: FOS Media

Izbori na biračkom mjestu broj 82, u selu Javljen u Goliji, biće ponovljeni 4. aprila, nakon čega će biti utvrđeni konačni rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK).

Članica OIK-a, Eleonora Šturanović, rekla je da su precizirali neophodne procedure za ponavljanje izbora na tom biračkom mjestu i dogovorili da će, nakon završetka glasanja, sjednica Komisije biti održana u 21 sat, do kada očekuju da im bude dostavljen izborni materijal.

“Nakon ponovljenih izbora na tom biračkom mjestu, trebalo bi da se vrlo brzo utvrde konačni rezultati lokalnih izbora u Nikšiću, održanih 14. marta”, navela je Šturanović.

Ona je kazala da će, nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora, biti održana prva konstitutivna sjednica Skupštine opštine Nikšić, koju saziva njen dosadašnji predsjednik, a kojom će predsjedavati najstariji odbornik.

”Na sjednici će, shodno Poslovniku o radu Skupštine, biti verifikovani broj odborničkih mandata, u skladu sa rezultatima lokalnih izbora”, precizirala je Šturanović.

Odluka o ponavljanju izbora u Javljenu uslijedila je nakon prigovora Građanskog pokreta URA i sprovedene zakonske procedure, na osnovu koje je Državna izborna komisija (DIK), shodno odluci Ustavnog suda, donijela Rješenje kojim je naloženo OIK-u da sprovede ponovne izbore na tom biračkom mjestu.

OIK je prethodno odbila prigovore Građanskog pokreta URA kojim je zahtijevano da se ponište izbori na biračkom mjestu Javljen, kao i na biračkom mjestu u prigradskom naselju Ćemenca.

Iz Građanskog pokreta URA tvrdili su da je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala, zbog čega “nije moguće adekvatno utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu”.

Iz OIK-a su smatrali da nijesu utvrđene nepravilnosti, jer se vodi paralelna evidencija birača koji su ostvarili pravo da glasaju na biračkom mjestu.

Jedna evidencija, kako je ukazano, vodi se putem štampanog izvoda iz biračkog spiska, a druga preko elektronskog biračkog spiska unijetog u elektronski aparat za identifikaciju birača.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još