,,Konačno je sazrelo vrijeme da se poštuje odvojenost države od crkava“

 ,,Konačno je sazrelo vrijeme da se poštuje odvojenost države od crkava“

Foto: Twitter

Skupština Crne Gore nije i ne može biti verifikaciono sredstvo, već snažan korektivni faktor, što i priliči najvećoj zakonodavnoj instituciji, poručio je Aleksa Bečić, predsjednik parlamenta i lider Demokratske Crne Gore, u intervjuu za Dan.

On je istakao, između ostalog, da vjeruje jedino u Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu snažnog proevropskog kursa, koja garantuje najveći mogući stepen prava svim vjerskim zajednicama.

,,Od večeri kada su proglašeni izborni rezultati pa do danas, Demokratska Crna Gora i koalicija „Mir je naša nacija” niti jednom riječju, slovom i brojem nisu insistirali na bilo kojoj konkretnoj poziciji, već isključivo na poštovanju izborne volje građana, brzoj smjeni vlasti, jednakom pristupu i ravnoteži unutar parlamentarne većine. Sve metodologije koje su predložene od strane premijera kada je u pitanju raspodjela i preuzimanje odgovornosti za pojedine resore bespogovorno su prihvaćene, uprkos činjenici što su bile suprotstavljene interesima naše partije. Dokazali smo u ovom procesu da su nam građani Crne Gore na prvom mjestu, a fotelje na poslednjem. Takvim pristupom, ne ugrožavajući nijednog momenta jasno izraženu izbornu volju građana i stabilnost parlamentarne većine, ostali smo jedini politički subjekt bez člana Vlade“, dodao je Bečić. 

Ističe da neko to naziva političkom žrtvom, a i ako jeste, ponosni su što smo je položili i ugradili u temelje demokratske, proevropske i slobodne Crne Gore.

,,Moram da istaknem da Demokratska Crna Gora ima veoma moćnu kadrovsku bazu, u čijoj strukturi se nalaze na stotine vrhunskih stručnjaka koji su spremni da preuzmu odgovornost u različitim oblastima i da, radeći u skladu sa zakonom, svojim znanjem, željom i posvećenošću daju puni doprinos razvoju države“, naveo je Belić. 

Kazao je da vjeruje jedino u Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu snažnog proevropskog kursa, koja garantuje najveći mogući stepen prava svim vjerskim zajednicama.

,,To je koncept koji je definisan Ustavom Crne Gore i kojeg se svi moraju pridržavati. Kao što se oštro suprotstavljam bilo kakvom pokušaju uticaja političkih organizacija ili državnih institu cija u poslove vjerskih zajednica, isto tako smatram da vjerske zajednice moraju poštovati ustavni princip odvojenosti. Mislim da je konačno sazrelo vrijeme da se svi ponašaju u skladu sa Ustavom, da se poštuje odvojenost države od crkava i vjerskih zajednica i da svako sprovodi svoju misiju“, naveo je on. 

Na pitanje kako komentariše zadržavanje kadrova prethodne vlasti, posebno predstavnika DPS-a, u sadašnjim strukturama na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti i može li se tu uopšte govoriti o revanšizmu ili prije o čišćenju držvne uprave od partijskih uhljeba, Bečić odgovara da je sporazumom koji su potpisali lideri sve tri pobjedničke koalicije uspostavljena je obaveza da nema revanšizma.

,,Sa druge strane, sistem koji je poražen na izborima mora biti podložan promjeni i, imajući u vidu naše čvrsto opredjeljenje da unaprijedimo i reformišemo kako državnu upravu, tako i javna preduzeća, to podrazumijeva i adekvatne personalne korekcije. Ipak, ja sam pristalica da stručnost, posvećenost i rad moraju biti na prvom mjestu i iznad bilo kakvih političkih kalkulacija. Svako onaj ko pošteno i stručno radi i pristupa svom poslu i ko se nije ogriješio o zakone ove države mora naći svoju ulogu i mjesto, jer to je prevashodno interes organizacije u kojoj radi, a potom interes društva i države. Dakle, kako bismo unaprijadili sistem, sve što je loše mora se mijenjati i popravljati nabolje, kako u personalnom, tako i po svakom drugom pitanju“, zaključuje Bečić. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja