Konjević tvrdi:,,Krivokapić i Abazović su tražili povlačenje materijala ANB-a dan prije sjednice Odbora“

 Konjević tvrdi:,,Krivokapić i Abazović su tražili povlačenje materijala ANB-a dan prije sjednice Odbora“

Izvor: Gov.me

Predsjednik i potpredsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović sugerisali su da se dan prije sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu povuče materijal, koji je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) dostavila u vezi sa tajnim podacima članice NATO-a, kazao je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

On je pitao zašto vršilac dužnosti direktora ANB-a Dejan Vukšić nije povukao taj materijal dan prije sjednice, nakon sugestije „odakle treba“.

“On je to pokušao da uradi kad su već svi poslanici imali uvid, na dan sjednice, i to je onda bilo besmisleno”, rekao je Konjević u emisiji „Drugačija radio veza“ na radiju Antena M.

Konjević nije mogao da saopšti od koga su Krivokapić i Abazović dobili sugestiju da se povuče materijal, osim da ta osoba nije državljanin Crne Gore.

Konjević je kazao da su, osim njega, još najmanje dva poslanika imala podatke prije sjednice Odbora, dok su ih ostali vidjeli na sjednici.

“Šteta bi se sanirala ili bi bila značajno manja, da je materijal povučen dan ranije, kad su Krivokapić, Abazović, pa samim tim i Vukšić, bili upozoreni. To meni dodatno ukazuje da je postojala neka vrste namjere”, rekao je Konjević.

Konjević je kazao da su, osim njega, još najmanje dva poslanika imala podatke prije sjednice Odbora, dok su ih ostali vidjeli na sjednici.

On je naveo da je Vukšić izbor Krivokapića, a ne Abazovića koji je koordinator službi bezbjednosti, i da je njegov CV nije bio adekvatan za funkciju šefa ANB-a.

“Ako je neko i “podmetnuo” Vukšiću materijal, on je dan prije sjednice znao da je poslanicima dostavljen set informacija, a u koje nemaju pravo uvida, i ništa nije uradio”, ukazao je Konjević.

On je ponovio da je Odbor imao uvid u informacije strane objavještajne agencije, koje ta agencija sigurno ne bi dostavila Odboru.

Konjević nije mogao da potvrdi pisanje medija da su u dokumentima pomenuti operativci CIA-e i ANB-a, te da su sadržali podatke o veoma važnim operacijama i van Crne Gore.

“Zapanjujuće je da vi bez saglasnosti obavještajne agencije sa kojom ste, kroz međunarodnu saradnju, došli do seta informacija, njih distribuirate nekoj drugoj agenciji ili trećim licima. Poslanici su, u ovom slučaju, treća lica. To je nedopustivo na nivou profesionalnog standarda”, istakao je Konjević.

On je rekao da je urušeno partnerstvo sa stranim agencijama jer se, kako navodi, povjerenje gradi dugo, a brzo razgrađuje.

„Najlakše je službu bezbjednosti “rasturiti” kad joj prekinete veze sa drugim agencijama i kad iznutra stvorite atmosferu u kojoj se ljudi koji rade u agenciji osjećaju nesigurno jer će svako znati ko su“, kazao je Konjević.
On je dodao da je tajnost rada modus operandi svih bezbjednosnih službi u svijetu.

Upitan da prokomentariše mišljenje dijela javnosti da su crnogorske obavještajne službe postale servis ruske i srpske, Konjević je rekao da ne može da odgovori precizno, jer takve informacije nema.

„Reći ću vam moj utisak: ne vjerujem da je baš tako. A da li unutar tog sektora postoje problemi i rizici da se operativna funkcionalnost naše agencije i ukupnog bezbjednosnog sektora smanji, što bi onda omogućilo upliv drugim agencijama koje nisu iz NATO država, to svakako da“, naglasio je Konjević.

On je istakao da očekuje da nadležno tužilaštvo već danas reaguje na odavanje podataka na sjednici Odbora.

„Ne može biti neriješeno. Ili će odgovorati poslanici, ili direktor ANB-a“, poručio je Konjević.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja