Krivokapić: Jasenovac je jedan od biljega naše tragične istorije

 Krivokapić: Jasenovac je jedan od biljega naše tragične istorije

Foto: Pobjeda

Kultura sjećanja na stradanje naša je obaveza, a Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika je da odamo počast milionima nedužnih ljudi, koji su stradali samo zbog toga što su bili drugačiji, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 76 godina, sovjetska Crvena armija oslobodila je posljednje zatočenike u koncentracionom logoru Aušvic, čime je prekinuta tragedija biblijskih razmjera, a čiju svirepost i masovnost svijet nije zapamtio.

,,Holokaust je jedinstvena pojava u istoriji. Zločinačkom politikom i monstruoznom ideologijom pokušano je potpuno uništenje jednog naroda, koji nije bio usamljen u tom stradanju. I na prostoru bivše Jugoslavije, uz Jevreje, stradali su i drugi narodi, o čemu svjedoče mnogi biljezi naše tragične istorije, među kojima i jedan od najvećih logora – Jasenovac“, naveo je Krivokapić. 

Kako je kazao, dug cjelokupnog čovječanstva je da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više dogodi, a to možemo i treba da činimo njegovanjem kulture sjećanja na stradanje.

,,Naša je dužnost da nijednu žrtvu ne prepustimo zaboravu i u tome se možemo učiti od jevrejskog naroda. Zato je obrazovanje od presudne važnosti, kako bi budućim generacijama podigli svijest i razvili osjećaj za ovako važne društvene teme. Zbog toga ću tokom prve zvanične posjete Izraelu neizostavno obići i Jad Vašem, sa kojim želimo najtješnju saradnju. Pridružujemo se zemljama širom svijeta koje obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, sa ponosom ističući da ćemo kao zemlja suživota različitih naroda, religija, tradicija i kultura, uvijek nastojati da budemo na strani dobra, pravde i istine“, poručio je Krivokapić. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja