Raonić: Populističke poruke da ostanu na političkoj periferiji

 Raonić: Populističke poruke da ostanu na političkoj periferiji

foto: privatna kolekcija

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić u izjavi za FOS poručuje da bi bilo dobro da populističke poruke koje su se čule u prethodna tri dana i ostanu u prošlosti.

“Ono što je dobro je da imamo nakon 75  godina odvajanje partija od institucija sistema i činjenicu da građani već danas slobodnije govore. Sve je to dio procesa demokratskog sazrijevanja i učenja i nadam se da će populistički ili nedemokratski tonovi koje smo čuli protekla tri dana biti na periferiji političkog aspekta, a da će ozbiljni i temeljni pristupi biti prepoznati od građana i nagrađeni glasovima“, kazao je Raonić.

Raonić je kazao da je izrada budžeta i borba protiv koronavirusa ključna ali i naglašava bitnost što prijeg formiranja kabineta novih ministarstava.

“Naravno da uz izradu budžeta, jasnog pristupa u borbi sa epidemijom, sada je ključni zadatak biti formiranje kabineta i ubrzano formitanje ministarstava u onim resorima koji su novi, jer to nije lagana administrativni posao. Raduje me da smo čuli da je mnogo urađeno, ali sada treba da se povede i dijalog koji treba da dovede do makar 3/5 podrške za deblokadu pravosudnih institucija“, kazao je Raonić.

“Premijer u narednim danima mora da pokaže malo više širine i ne dozvoli da ono crnogorsko klatno sa doskorašnjih komitskih pozicija, ode prelako na drugu stranu, a tu će očekivanja biti najveća od gospodina Abazavića“, poručio je on.

Prvi korak – izmjena Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Kao jedan od prvih koraka Vlade, Krivokapić je naveo već pripremljene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i da se nada da će to biti njihov prvi konkretni korak.

Poručio je i da će CG ostati na proevropskom kursu i kazao da CG neće postati druga srpska država.

Govoreći o budžetu, kazao je da će Vlada do 20. decembra napraviti Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu, saopštio je premijer.

“Tada će u jednoj proceduri, koja je potpuno jasna, ja se nadam biti usvojen taj zakon o budžetu“, rekao je Krivokapić novinarima nakon sjednice Skupštine, na kojoj je izglasana nova Vlada.

Sastav Vlade

Krivokapićeva Vlada imaće 12 ministarstava i jednog potrpedsjednika Dritana Abazovića, lidera URA-e.

Ministarka odbrane je Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić. Krivokapić je 27. marta pojasnio da će pri Vladi biti i kancelarija pregovarača Crne Gore sa EU, a najavio je da će kadrovsko rješenje za tu poziciju biti poznato oko 15. decembra.

Dosta polemike u javnosti izazvalo je naimenovanje Abazovića za potpredsjednika Vlade. Krivokapić je to pojasnio ‘’dugom’’ URI za doprinos te partije u rušenju DPS.

U izjavi za FOS nedavno su iz te partije saopštili da je to pravično rješenje, nakon što je mandatar došao iz koalicije Za budućnost Crne Gore, koja je zavrijedila najveće povjerenje birača na izborima, kao i to što je odnosno nosilac liste ‘’Mir je naša nacija’’ Aleksa Bečić predsjednik Skupštine.

Javnost je uzburkalo i spajanje resora prosvjete, nauke, kulture i sporta u jedno, a još više je problematizovano to što će na njegovom čelu biti prof. dr Vesna Bratić. Do javnosti je došlo nekoliko spornih izjava Bratić, koje su pojedini građani označili kao nedovoljno demokratske ali i kao opasne po državu. Krivokapić je pak ostao pri stavu da je Bratić pravi izbor za ovu poziciju. 

Još jedno sporno ime u novoj Vladi za javnost je ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović koji je učestvovao u projektovanju više malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori. On je nedavno poručio da takav model proizvodnje električne energije danas smatra neprihvatljivim, nakon čega se javnost umirila.

Podsjetimo, advokat Nikola Terzić koji je bio prvi kandidat za resor MUP, povukao se sa tog mjesta.

I sam premijer bio je na udaru dijela javnosti zbog ponašanja u kampanji. Zamjerano mu je i da je previše blizak crkvi. U javnost je dospjela i fotografija sa Nikolom Kavajom. A sporna je bila i izjava o Crnoj Gori kao o srpskoj državi… 

Čestitke sa visokih adresa

“Iznenađujuće brzo i snažno je došla podrška sa ključnih međunarodnih adresa“, ocijenio je Raonić u izjavi za FOS. 

“To mora da bude kapital koju nova vlast neće brzo potrošitii nastaviti sa izgradnjom dubljih partnerstava sa njima, umjesto retoričkih shvatanja poruka, a veoma sporne prakse, koju smo imali priliku nebrojeno puta da vidimo kada smo čujali kritike o vladavini prava, ekologiji, stanju u medijima…“, kazao je on.

Britanska ambasadorka Karen Medoks uputila je čestitke povodom izglasavanja nove Vlade Crne Gore.

„Čestitke premijeru Krivokapiću i njegovim novim članovima Vlade. Ovo je istorijski trenutak. Radujemo se bliskoj saradnji na našim zajedničkim prioritetima: evroatlantskoj bezbjednosti, borbi protiv oragnizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i borbi protiv klimatskih promjena“, navela je Medoks na Tviteru.

Imenovanje nove vlade u Crnoj Gori predstavlja pozitivan korak naprijed, nakon izbora u avgustu i konstituisanja novog parlamenta, navode u Evropskoj komisiji, saopštila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez za TVCG.

„Pozdravljamo posvećenost nove vlade reformskoj agendi EU i radujemo se saradnji sa crnogorskom vladom i parlamentom na reformama i prioritetima vezanim za EU, u interesu svih građana“, navela je za TVCG portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji čestitao je novoj crnogorskoj Vladi, pozdravljajući njenu posvećenost evropskom putu.

“Čestitke novoj vladi! Pozdravljam njenu posvećenost putu ka EU i radujem se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i cijelom Vladom i Parlamentom kako bi se ubrzale i produbile reforme”, naveo je Varhelji na Tviteru.

„Sljedeća prekretnica u procesu pridruživanja su privremena mjerila za poglavlja o vladavini prava“, napisao je Varhelji.

Iz Ambasade SAD poručeno je da se raduju saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji.

„Nakon izglasavanja nove Vlade Crne Gore u Skupštini, radujemo se saradnji sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim timom na ubrzanju reformi neophodnih za pristupanje Evropskoj uniji, i na produbljivanju našeg partnerstva“, objavljeno je na Tviter nalogu američke ambasade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas novoizabranom predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i poručio da će Crna Gora u Srbiji imati iskrenog partnera.

„Nadam se da ćete, zajedno sa svojom Vladom doprinijeti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za potreban ekonomski napredak“, naveo je Vučić u čestitki.

izvor: FOS

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još