Lajčak sa Abazovićem: CG mora izbjeći nazadovanje kad su u pitanju naporne reforme

 Lajčak sa Abazovićem: CG mora izbjeći nazadovanje kad su u pitanju naporne reforme

Izvor: Twitter

Crna Gora mora izbjeći nazadovanje kad su u pitanju naporne reforme, kazao je evropski izaslanik za pitanje dijaloga Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem u Briselu.

“Drago mi je što nastavljamo diskusiju koju smo započeli tokom moje nedavne posjete Crnoj Gori. Ponovo sam potvrdio da je EU čvrsto angažovana u Crnoj Gori. Istovremeno sam naglasio da Crna Gora mora izbjeći nazadovanje kad su u pitanju naporne reforme”, naveo je Lajčak na Tviteru.

Abazović: Vlada će posvećeno raditi na reformama

Iz Vlade Crne Gore saopšteno je da je Abazović u Briselu imao odvojene susrete sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičiusom i Lajčakom.

Naglašavajući značaj zaštite životne sredine, Abazović je u razgovoru sa Sinkevičiusom potvrdio jasno opredjeljenje Vlade da posvećeno radi na reformama koje se tiču pregovaračkog poglavlja 27.

Abazović je istakao značaj rada na afirmaciji saradnje kada je u pitanju oblast životne sredine, a u kontekstu predstavljene Zelene agende za zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru ekonomsko-investicijskog plana.

Takođe je naveo da će Vlada staviti veći fokus na aktivnosti u vezi zaštite i poboljšanja okoline, kao i na borbu protiv klimatskih promjena. Ovo će uključiti implementaciju seta međunarodnih mjera koje će brendirati Crnu Goru kao istinsku ekološku državu, u skladu sa Ustavom.

,,Mi smo odlučni da nastavimo sa razvojem naše zemlje slijedeći principe zelene ekonomije, čiste energije i štiteći okolinu. Jasna demonstracija ovoga je bila jedna od prvih odluka Vlade – da trajno zabrani dalju izgradnju malih hidroelektrana kako bi se sačuvali crnogorski vodotoci kao jedni od naših najvećih prirodnih i razvojnih resursa”, kazao je Abazović.

Abazović i Sinkevičijus razgovarali su i o očuvanju i unapređenju ekoloških vrijednosti zaštićenih područja i potencijala programa Natura 2000, kao što su Ulcinjska Solana, planina Sinjajevina, Skadarsko jezero, rijeka Tara i drugi riječni vodotoci, kao i o upravljanju otpadom i kvalitetu vode.

Na sastanku sa Lajčakom je istakao da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore (pored evropskih integracija i djelovanja u okviru NATO struktura).

„Spoljnopolitički kurs Vlade je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja“, zaključio je Abazović. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja