Led na Zemlji otapa se rekordnom brzinom

 Led na Zemlji otapa se rekordnom brzinom

FOS Media

U izvještaju Europske svemirske agencije ESA-e, objavljenom u stručnom časopisu „Cryosphere“, naučnici upozoravaju da se led na našoj planeti otapa rekordnom brzinom, što je posljedica klimatskih promjena.

Autori istraživanja kažu da se u svijetu u razdoblju od 1994. do 2017. godine otopilo oko 28 biliona tona leda, što je ekvivalent bloku debljine stotinu metara i veličine Velike Britanije, prenosi HRT. Naučnici su iznijeli i podatak po kojem bi bilion tona leda, kad bi se oblikovao u kocku, dosegnuo visinu veću od Maunt Everesta.

Tokom 23 godine dugog razdoblja proučavanja istraživači su uočili gotovo 60-postotno globalno povećanje stope otapanja leda.

„Iznenadilo nas je kad smo ustanovili tako velik porast u nepunih 30 godina“, rekao je koautor studije Tomas Slejter, glaciolog s britanskog Univerziteta Leeds. Od 2012. godine stopa otapanja leda na Antarktiku utrostručila se u poređenju sa prethodne dvije decenije. 

Tokom devedesetih godina prošlog vijeka, godišnje se otapalo oko 0,8 biliona tona leda, a do 2017. taj je broj dosegnuo čak 1,2 biliona godišnje. Globalno je atmosferska temperatura porasla za oko 1,1 Celzijev stepen u odnosu na predindustrijsko razdoblje, nego na Arktiku je u posljednjih 30 godina stopa zagrijavanja više nego dvostruko veća od svjetskog prosjeka.

Nove studije pokazuju da je sve vjerojatniji scenarij kojeg su se naučnici najviše bojali. Ako se proces nastavi istim tempom, mnogi misle kako postoje šanse da Arktik praktički ostane bez leda do 2035. godine.

Otapanje leda na Antarktiku i Grenlandu te onog s planinskih ledenika u zadnjih je trideset godina uticalo na podizanje prosječnog globalnog nivoa mora za 3,5 centimetara. Slejter je upozorio da će podizanje nivoa mora u ovom vijeku imati vrlo ozbiljan uticaj na život stanovništva priobalnih područja, prenosi HRT. 

Istraživači ESA-e do saznanja su došli analizom globalnih satelitskih podataka, a rezultate svojih istraživanja povezali su sa studijama provedenima na kopnenom dijelu polarnih regija te s istraživanjima 215.000 planinskih ledenika.

Geolog Gabrijel Volken s Odjeljenja za geološka i geofizička istraživanja na Aljasci, koautor Arktičkog izvještaja za 2020. godinu objavljenog u decembru, koji nije učestvovao u ovoj studiji kaže da su stanovnici Aljaske „itekako svjesni“ gubitka ledenog pokrivača jer promjene gotovo svakodnevno vide golim okom

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja