Ledeni most na Tari atrakcija na festivalu u Harbinu

 Ledeni most na Tari atrakcija na festivalu u Harbinu

Foto: Pobjeda

Kako je navedeno iz gradske vlasti Harbina, oni imaju redovan i kvalitetni kontakt sa crnogorskim ambasadom u Kini, po čijem prijedlogu su odlučili da naprave „ledeni most na Tari“ na festivalu kao simbol Crne Gore, prenosi Pobjeda.

Na nedavno otvorenom Međunarodnom festivalu leda i snijega u kineskom gradu Harbinu „Ledeni Most na Đurđevića Tari“ postao je jedan od omiljenih ledenih djela posjetilaca u parku.

Riječ je o jednom od najpoznatijih festivala leda i snijega u svijetu. Ove godine, organizator festivala, grad Harbin je odlučio da u parku se prikaže i građevinske simbole iz zemalja centralnoistočne Evrope u okviru saradničkog mehanizma između Kine i zemalja te regije – od leda, kako bi posjetioci mogli da dožive kulturni šarm tih zemalja kroz „ledene verzije njihovih znamenitosti.

Harbin, glavni grad Heilongjianga, najsjevernije provincije Kine na granici s Rusijom je poznat po „sniježnom turizmu“, a u avgustu 2019. su Harbin i Kolašin sporazumom postali gradovi pobratimi.

Prošle godine kada se u Crnoj Gori izbijala epidemija COVID-19, lokalna vlast tog grada je preko crnogorske ambasade u Pekingu donirala 10 hiljada zaštitnih maski Kolašinu.

Podsjetimo, zahvaljujući filmu „Most“ koji je bio neobično popularan u Kini tokom 70-tih do 80-tih godina prošlog vijeka, Most na Đurđevića Tari je najomiljenija destinacija kineskih turista u Crnoj Gori ovih godina. A nedavno su predstavnici kineske i crnogorske Vlade potpisali Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari, vrijedan oko 7,1 milion eura.

Kako je navedeno iz gradske vlasti Harbina, oni imaju redovan i kvalitetni kontakt sa crnogorskim ambasadom u Kini, po čijem prijedlogu su odlučili da naprave „ledeni most na Tari“ na festivalu kao simbol Crne Gore, jer je taj most takođe i simbol kinesko-crnogorskog prijateljstva.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja