Leposavić: Pravni haos ako Ustavni sud obori zakone

 Leposavić: Pravni haos ako Ustavni sud obori zakone

Leposavić

Ipak mislim da neće doći do takve odluke, možda je neko neosjetljiv pa želi takav haos, ali ako do toga dođe biće jasno da je Ustavni sud izgubio legitimitet. Vjerujem da će prevagnuti razum, naveo je Leposavić, prenosi Pobjeda.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je saglasan sa svim kritikama na račun Ustavnog suda, koji, ocjenjuje, najbolje oslikava krizu u pravosuđu.

-Uvijek očekujemo da će svijest o legalnosti prevagnuti kod osoba koje zauzimaju najveće sudske funkcije ali vidimo da tog osjećaja nema- kazao je Leposavić.

Upitan da li se slaže sa ocjenama da se pokušavaju ubrzati neke odluke Ustavnog suda, Leposavić je kazao da za to nema dokaze ali da su te sumnje bliske istini.

-U tom smislu se sud ponaša kako se nije ranije ponašao jer dostavlja Skupštini kratke rokove a poslije produžava onda je opravdana bojazan da se nešto želi požuriti i donijeti odluke koje bi mogle odgovarati nekom centru moći.

Ovaj haos je izazvalo zahtjev za ocjene ustavnosti zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je navodno povrijeđen insitut sjednice na daljinu.

Kada imamo taj institut tvrdi se da je povrijeđen Poslovnik, a prošle godine kada nije bilo tog instituta u plenarnoj sali je bilo prisutno 20 poslanika bez utvrđivanja kvoruma- rekao je Leposavić u emisiji Načisto na TV Vijesti.

Upitan šta ako sud obori zakone uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, Leposavić je kazao da bi, ako se to desi, onda bi Ustavni sud morao da obori zakone koji su usvojeni prošle godine kada nije ni bilo po Poslovniku Skupštine sjednice na daljinu, što bi izazvalo pravni haos.

-Ipak mislim da neće doći do takve odluke, možda je neko neosjetljiv pa želi takav haos, ali ako do toga dođe biće jasno da je Ustavni sud izgubio legitimitet. Vjerujem da će prevagnuti razum- precizirao je Leposavić.

On je naveo da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti donio po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da stari akt proizvede, kako je kazao, štetne posljedice odnosno prepis vlasništva bez odluka suda.

-Kad je hitni postupak onda nema javne debate. Iskoristili smo ipak mali period da konsultujemo vjerske zajednice- kaže Leposavić.

Očekuje da će Đukanović potpisati zakone

Upitan šta misli o tome zašto nijesu zvali predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, Leposavić je kazao da je Ministarstvo svima uputilo poziv za razgovor.

-Iz CPC je stigla jaka osuda i komentar da neće u takvom postupku učestvovati, dalje od toga nijesmo išli- kazao je Leposavić.

Kazao je i da očekuje da će predsjednik države Milo Đukanović potpisati ponovo usvojene zakone.

-Ti zakoni će prosto morati da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu, tu je Ustav jasan, jer predsjednik može samo jednom vratiti zakone. Apsolutno je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ustavan, siguran sam u to- naveo je Leposavić.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja