Leposavić: Zakon je vjerski senzibilan i štiti prava svih vjerskih zajednica

 Leposavić: Zakon je vjerski senzibilan i štiti prava svih vjerskih zajednica

Foto: FOS media

Ministar pravde Vladimir Leposavić govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, kazao je da su uradili više nego što su se nadali.

Jednoglasno na sjednici Vlade juče utvrđen predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodni vjeroispovijesti, saopštio je ministar.

,,Po mom ličnom uvjerenju postignuto više nego što smo se nadali da će biti moguće. Kad je u pitanju dijalog među Min. pravde i predstavnika vjerskih zajednica želim da kažem da je moja ocjena da je ova Vlada u pogledu međuvjerskog dijaloga uradila više za pt dana nego prošla vlada za pet godina“, kazao je Leposavić.

Ovaj zakon je, naveo je Leposavić, samo tolerisao postojanje vjerskih zajednica, a mi smo otišli korak dalje i imamo zakon koji je vjerski senzibilan i koji štiti prava svih vjerskih zajednica.

Leposavić je govoreći o pregledu odlika izmjena kazao da s jedne strane se eliminiše mogućnost da se u Vladinom postupku rješava bilo čiji svojinski spor, predviđena je norma da se takvi sporovi rješavaju u parničnom postupku pred nadležnim sudom. “U tom smislu izmjena je dobra za sve nosioce prava svojine.  Postojeće vjerske zajednice ne gube pravni subjektivite, stečena prava se zadržavaju. Nema potrebe da se ponovo registruju“, naveo je on.

Priznajući stečena prava afirmiše se stepen povjerenja, dodao je ministar.

,,Sporazumi između vjerskih zajednica i države da se poštuju. Oni vjerski objekti koji imaju status kulturnih dobara da budu zaštićeni, što je garant da se zaštita kulturne bađštine CG rješava na način predviđen za sve nosioce prava“, kazao je on.

Ministar navodi da se katalog postojećih prava vjerskih zajednica  unaprijedio.

,,Kod autonomije poštovana prava vjerskih zajednica, predvišeno da imaju pravo i na strukturu svog organizovanja. Zatim, imaju pravo da biraju ne samo vjersko osoblje nego i poglavare. Pravo ishrane uskladu sa vjerskim ustanovama i uvjerenjima – da njihovo pravo kada borave u drugim utanovama ne bi ostalo samo formalno“, kazao je Leposavić.

,,U zadužbinu, pored te riječi je predviđen i institut vakufa kao posebne imovine islamske zajednice. Predstavnici vjerskih zajednica izrazili stav da je bilo malo vremena. Poštujem. Insistirao sam da nam dostave sve predloge i sugestije…“, dodao je on.

,,Sve sugestije i predloge, gotovo 90% njih smo usvojili“, naveo je Leposavić.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja