Ljiljana Raičević poručuje ženama: U slučaju nasilja bježite, iako je policijski čas

 Ljiljana Raičević poručuje ženama: U slučaju nasilja bježite, iako je policijski čas

Foto: CDM

Stopa nasilja nad ženama porastao je za 25 odsto u odnosu na prije nekoliko mjeseci, saopštila je direktorica Sigurne ženske kuće (SŽK) Ljiljana Raičević, prenosi Portal RTCG. 

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštla da je u odnosu na prošlu godinu nasilje nad ženama poraslo za 27 procenata.

„Ne znamo što će da se desi još za nekoliko mjeseci, ako potraje ovo, ako se mora ostati za praznike kod kuće, a finansijska situacija je sve gora“, istakla je Raičević.

Ona je ženama, u slučaju da buud žrtve porodičnog nasilja, savjetovala da ne gledaju na sat zbog policijskog časa koji je na snazi usljed epidemije koronavirusa.

„Ako vam je opasno, ne gledajte koliko je sati, bježite. Imate brojeve telefone, bolje da vas zaustavlja policajac i da mu objasnite, jer su oni već upoznati sa svim ovim i izaći će vam u susret“, poručila je Raičević.

Apelovala je na nadležne da se povećaju kazne prema nasilnicima.

Potpuno su, kaže, ispunjeni kapaciteti skloništa za žene žrtve nasilja, a sada imaju još jedno sklonište koje im plaća UNDP.

„Tamo smo, prije nekoliko dana, poveli ženu sa troje djece. U starom skloništu je 20 osoba. Od početka godine je boravilo oko 75 osobe, neko kraće, neko duže. To umjesto da se smanjuje broj, ono se povećava. Nama su već kapaciteti mali“, tvrdi Raičević.

Izvor: RTCG

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još