Manje zaraženih u Nikšiću, za 24 sata troje preminulo

 Manje zaraženih u Nikšiću, za 24 sata troje preminulo

Izvor: rtcg.me

U posljednjih desetak Nikšić bilježi značajan pad broja novozaraženih korona virusom, što se odražava i na rad Doma zdravlja i Opšte bolnice Nikšić, saopštio je vršilac dužnosti direktora te zdravstvene ustanova Marko Mitrović. On je rekao da su u posljednja 24 sata imali tri smrtna slučaja.

Pad broj novoinficiranih, prema riječima Mitrovića, znači i manji broj posjeta pacijenata kovid ambulanti. On, međutim, upozorava da su bolnički kapaciteti i dalje značajno popunjeni.

„Taj dio kovid zone nije relaksiran ovim padom, razlog tome je što pacijenti koji su primljeni prije mjesec dana još nijesu opušteni jer se radi o snažnom epidemijskom talasu s težim kliničkim slikama pacijenata“, rekao je Mitrović.

Brojke

Takvi pacijenti koji uglavnom imaju pridružene bolesti, pojašanjava on, zahtijevaju dužu hospitalizaciju.

„Imamo manji broj prijema, ali i manji broj otpusta. Tako da ta popunjenost ostaje u vrhu naših kapaciteta, odnosno onoliko koliko smo i opredijelili kreveta“, istakao je Mitrović.

On kaže da je u hospitalizovano 109 kovid pacijenata, od kojih su dva pacijenta dječjeg uzrasta i dobrog zdravstvenog stanja.

„107 pacijenata je na internom dijelu kovid zone. Njih 47-48 je sa težom kliničkom slikom, to su pacijenti koji zahtijevaju protok kiseonika veći od sedam, osam procenata. A nekih 20-ak pacijenata je životno ugroženo sa visokim protocima kiseonika. Nemamo pacijenata na respiratoru“, rekao je Mitrović. 

Specijalistički pregledi možda već iduće sedmice

U posljednje tri sedmice, kako je rekao, obustavljeni su specijalistički pregledi u Opštoj bolnici u Nikšiću, jer u ambulantnim pregledima bude veliki broj pacijenata.

„Pošto imamo pad novoinficiranih, možda već sljedeće nedjelje otvorimo specijalističke ambulante. Ali to zavisi i od građana. Apelujem da poštuju mjere“, rekao je on.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još