Maturanti Gimnazije „Stojan Cerović“: Tražimo ukidanje eksterne provjere znanja

 Maturanti Gimnazije „Stojan Cerović“: Tražimo ukidanje eksterne provjere znanja

Foto: onogost.me

Povodom današnje odluke Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da se eksterna provjera znanja održi u predviđenom roku, oglasila se generacija maturanata JU Gimnazija „Stojan Cerović“.

Oni navode niz argumenata zbog kojih smatraju da je molba za ukidanje maturskog i stručnog ispita opravdana. 

„Javnosti je poznata trenutna epidemiološka situacija, kako u državi, tako i u svijetu, te stoga smatramo da održavanje maturskog i stručnog ispita nije moguće izvesti. Nastava se već godinu i po dana izvodi u nepovoljnim uslovima po đake. U obzir se mora uzeti činjenica da ne možemo svi da usvojimo znanje preko „onlajn“ modela nastave, jer je taj model nov, i nama još uvijek nepoznat“, navodi se u njihovom saopštenju.

Činjenica je, kako kažu, da je mnogo učenika bilo zaraženo, i da će ih tek biti u toku potencijalnog održavanja eksterne provjere znanja.

„Ne želimo da navodimo opasnosti po rizik našeg zdravlja, a takođe i ocjenjivača, profesora, kao i ostalih zaposlenih u Ispitnom centru i obrazovnim institucijama. U potencijalnu opasnost dovodimo članove naših porodica, među kojima ima veliki broj pripadnika rizičnih grupa. Nije strana činjenica da je mnogo nas ostalo bez svojih najdražih“, dodaju oni.

Kako navode u saopštenju, veliki broj učenika sprema prijemne ispite za inostrane fakultete, pa priprema mature dodatno otežava situaciju. Takođe, mnoge evropske države sa zavidnim nivoom obrazovanja, poput Velike Britanije i Francuske su, ističu, ukinule eksternu provjeru znanja.

„Opcija redukovanog gradiva za maturski ispit nam ne olakšava situaciju. U suštini, nije riječ o kvantitetu, već o kvalitetu znanja.

Ono što nas je veoma povrijedilo, jeste neprikladna izjava gospodina iz Ispitnog centra na jutarnjem programu TV Vijesti u kojoj navodi da bi na neki način bilo dobro sprovesti eksternu maturu, da bi viđeli kako i koliko smo učili u periodu od početka pandemije COVID19. On je ovom izjavom, doveo do toga da se osjećamo kao dio eksperimenta“, kaže generacija maturanata.

U nastavku navode zakonske i tehničke odredbe koje, kaku kažu, sprečavaju održavanje eksterne provjere znanja u ovim okolnostima.

„Učenik koji je u samoizolaciji nije u mogućnosti da polaže ispit u prvom roku. Mogućnost polaganja u drugim ispitnim rokovima, ne daje jednaku šansu svim učenicima; Upisni rok na fakultetima ne može biti ispoštovan od strane učenika koji su u doba održavanja maturskog ispita bili u samoizolaciji“, objašnjavaju oni.

Smatraju da prosvjeta, uključujući i profesore, pedagoge, psihologe i cjelokupnu javnost ne smije zažmuriti na ove činjenice, kao ni što oni ne smiju zažmuriti na trud njihovih profesora. Moramo, dodaju, imati visok stepen empatije u ovom vremenu u kom se nalazimo i živimo.

„Nadamo se da će resorni ministar, prije svega kao savjestan čovjek, zatim psiholog i profesor imati razumijevanja za ukidanje eksterne provjere znanja.
Zbog svih gore navedenih činjenica, tražimo ukidanje eksterne provjere znanja“, poručili su maturanti.

Izvor: onogost.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još