MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka pozivaju vjernike da poštuju mjere

 MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka pozivaju vjernike da poštuju mjere

foto: onogost

“U ovim danima četrdesetodnevne žalosti za našim dragim pastirom, blaženopočivšim Arhiepiskopom i Mitropolitom Amfilohijem, pozivamo sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod na umnoženje molitve i međusobnih djela ljubavi i pažnje. Ovo su očigledno dani velikih društvenih i zdravstvenih iskušenja, ideoloških i medijskih uznemiravanja i lutanja, pa to vidimo kao dodatni razlog da mi kao hrišćani na prvom mjestu svjedočimo mir i strpljenje po svakom mogućem pitanju. Molimo sve da na svaku eventualnu zemaljsku nepravdu ili neku uvredu koja dolazi od bližnjih uzvrate jevanđelskim trpljenjem – jer smo svi braća i sestre i svi smo djeca Božija”, poručili su iz MCP i Eparhije budimljansko nikšičke.

Pozivaju vjernike da poštuju mjere koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo iako, kako ocijenjuju, to državno tijelo koje rukovodi društvenim životom Crne Gore u vrijeme pandemije, ne pokazuje minimum osjećaja za duhovne potrebe ljudi. NKT-u zamjeraju zabranu učešća vjernicima u hramovnim bogosluženjima dok sa druge strane, kako kažu, NKT dozvoljava rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata. Takav čin vide kao selektivnu pravdu.

“Molitve uznosimo i za sve bolne, a pogotovo za one čiji su životi ugroženi. Da Gospod dade krepost ljekarima i zdravstvenim radnicima, ozdravljenje bolnima, i sačuva zdravlje zdravima, kako u Crnoj Gori tako i u čitavome svijetu. Pozivamo sve slavare uoči velikih jesenjih i zimskih slava, da u skladu sa našim ranijim pozivom, svog nebeskog zaštitnika proslave najskromnije, uz poštovanje propisanih mjera. Ovaj apel se odnosi kako na domaćine tako i na tradicionalne porodične goste. Za sva dodatna pitanja na ovu temu neka se svečari blagovremeno dogovore sa svojim nadležnim sveštenicima”, zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još