Medojević: Godinama čekamo na osnivanje Alimentacionog fonda

 Medojević: Godinama čekamo na osnivanje Alimentacionog fonda

Izvor: PR Centar

Predsjednica Fondacije Banka hrane Crne Gore Marina Medojević upozorava da se godinama čeka na osnivanje Alimentacionog fonda i da ne postoji sistem koji prati naplaćivanje alimentacije. Predlaže zakon kojim će država uplaćivati novac roditelju koji je sa djecom, a zatim to refundirati od neplatiša.

„Kada je u pitanju ovaj problem ne postoji sistem koji prati naplaćivanje alimentacije. Evidencija u Centrima za socijalni rad i u podacima Monstata gotovo da i ne postoje podaci – koliko procentulno roditelja ne plaća alimentaciju, koliko njih je plaća povremeno, koliko ih plaća redovno. Smatram da ima dovoljno novca u budžetu, ali je problem u tome što je pogrešno raspoređen. I zato Vlada i nadležna ministarstva moraju pod hitno da donesu ovaj Zakon kao mjeru umanjenja siromaštva djece“, kazala je Medojević.

Kako je navela, zna porodice gdje je jedan roditelj za deset godina od kako je napustio porodicu platio svega jedan put alimentaciju.

„Odgovornost za to se prebacivala sa suda na policiju i obrnuto. Na kraju je presuđen određeni iznos sredstava koje mora platiti neodgovorni roditelj ali džaba kada ga ‘ne mogu pronaći’. Znam i roditelje koji su bili u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije što konktetno djeci ne znači ništa odnosno stanje je još gore jer se ne viđaju sa tim rođiteljem i tako gube kontakt“, navela je Medojević i dodala:

„Nakon odslužene kazne odnosi postaju još gori. Ima bahatih i neodgovornih roditelja koji ne plaćaju alimentaciju zbog neodgovornosti ali ima i onih koji tako postupaju usljed nemaštine (nemaju stalan posao ili ga uopšte nemaju). ‘Neplatiše’ donose drastične životne odluke u svrhu neplaćanja alimentacije, tako da npr. obično daju otkaz, rade ‘na crno’, podstanari su, prodaju svoju imovinu…“

Zato je, kako je navela predsjednica fondacije „Banka hrane“ pravo rješenje osnivanje Alimentacionog fonda.

„Zadatak ovog fonda bi bio da preuzme na sebe isplatu alimentacije, umjesto roditelja koji ne ispunjava svoju obavezu. U tom slučaju bi država, preko fonda, preuzela na sebe obavezu finansiranja djeteta, ali i naplate novčanih sredstava od roditelja ‘neplatiše’. Roditelji u fazi razvoda su uskraćeni za socijalnu pomoć i ostavljeni bez ikakve pomoći države a to može da potraje. I za njih, u tom periodu je rješenje Alimenacioni fond. Republika Hrvatska je riješila ovaj problem donošenjem Zakona o privremenom izdržavanju, što znači da država isplaćuje novac samohranom roditelju, te onda refundira novac od neplatiše“, navela je Medojević osvrćući se na susjednu nam Hrvatsku u kojoj se, kako navodi, u zadnjih pet godina otkako je ovaj Zakon na snazi postotak “neplatiša” smanjio za 38%.

„Republika Slovenija je na sličan način kao i Republika Hrvatska riješila problem finansiranja djece čiji roditelj ne izmiruje redovno svoje obaveze. Osnovan je Javni garantni fond za izdržavanje i invalidsko osiguranje, čija je glavna djelatnost osiguravanje prava zaposlenih čiji je radni odnos prestao zbog stečaja poslodavca, obezbjeđenje i isplata naknade za izdržavanje djeteta u slučaju da roditelj koji je obavezan plaćati alimentaciju ne izvršava svoju zakonsku obavezu, odlučivanje o pravima i obavezama lica sa invaliditetom, te naplata potraživanja“, dodala je ona.

Ukoliko Fond, pojašnjava Medojević, nema dovoljno sredstava da finansira izdržavanje djeteta, onda se u tom slučaju koriste sredstva iz državnog budžeta.

„Ovim zakonom se predviđa da Republika Slovenija stupa u pravni položaj djeteta i da na državu prelazi potraživanje u visini isplaćenog iznosa povećanog za iznos kamate i troškova sudskog postupka. U nekim zemljama u Europskoj uniji, kao što su Danska i Velika Britanija, otišli su i korak dalje, te se uvode sankcije na način da ukoliko roditelj ‘zaboravi’ svoju zakonsku obavezu plaćanja, na snagu stupa privremena zabrana upravljanja automobilom ili čak posjedovanja pasoša. Osnivanjem Alimentacionog fonda država na sebe preuzima obavezu isplate alimentacije i time omogućava sigurniji i stabilniji život i razvoj djece razvedenih roditelja i samom tom smanjuje siromaštvo djece“, saopštila je Medojević.

„Kada sam u jednoj emisiji gostovala sa zamjenikom ministra zaduženog za socijalni rad i pomenula mu alimentacino fond rekao mi je da se ponašam maćehinski prema svojoj državi. Ja mislim da su svi koji su ćutali i ne radili ništa da ljudima u nemastini pomognu, posebno još ako im je to posao, zaslužili prezir i osudu. Poražavajuća je činjenica da država koja je potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta još uvijek nije ništa poduzela da djeci razvedenih roditelja obezbijedi pravo na ono što im zakonom pripada“, zaključila je ona.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja