Medojević Krivokapiću: Vrati mandat građanima koje si prevario

 Medojević Krivokapiću: Vrati mandat građanima koje si prevario

Izvor: YouTube/printscreen

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da vrati mandat građanima, koje je, kako tvrdi, brutalno prevario.

„Ni nama štete, ni Demokratama koristi! Od početka je bilo jasno da ne pripada časnim i principijelnim borcima za slobodu iz DF-a. Školski primjer DPS uhljeba koji je 30 godina koristio ovaj bolesni sistem za svoje lične interese. Nezasluženo i kao pogrešan izbor nekih drugih adresa je došao na čelo naše liste. Ostaće zapamćen kao čovjek koji je dnevno lagao sve oko sebe i na njegovu riječ si se mogao osloniti kao na koru od banane“, ističe Medojević.

Prema njegovim riječima, Krivokapićev zadatak je bio da sačuva „DPS bolesni sistem, do buduće koalicije sa tzv. zdravim jezgrom DPS-a koje treba da predvodi Duško Marković“.

Od početka je, kaže, znao šta su mu zadaci i ko mu je gazda.

„Na pres konferenciji 04.09.2020. sam najavio da će osnovati stranku u koju će ući tzv. “nezavisni eksperti” i tako ćemo dobiti vladajuću stranku koja nije učestvovala na izborima. Paradoks i opasna devijacija političkog sistema.

To je flagrantno kršenje člana 2 Ustava Crne Gore:

Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.

Odlukom Krivokapića da njegova lista građana učestvuje na izborima u Nikšiću i najava formiranja partije, on je kao premijer izgubio ustavni i demokratski legitimitet i njegova Vlada je sada jedan neustavni hibrid koji nema podršku birača. Ovakav deficit demokratskog i izbornog legitimiteta teško se može prevazići polovičnim rešenjima, trulim kompromisima i odlaganjima.

Političkim odlukama premijera i njegovim političkim prelijetanjem u koaliciju, čiji ga birači nijesu glasali, došlo je do nelegitimnog prekrajanja volje birača i takva Vlada nema parlamentarnu većinu“, navodi Medojević. 

Jednostavno, Krivokapić je svojim odlukama, promijenio strukturu parlamentarne većine i svjesno diskreditovao svoj ekspoze na osnovu koga smo ga birali, dodaje on. 

„Ova Vlada više nije ekspertska, ni nestranačka, već politička Vlada koju čine dvije partije – URA i Demohrišćanska partija (u osnivanju) premijera. To je grubo kršenje dogovora premijera sa liderima partija parlamentarne većine.

I nova politička realnost.

Imamo duboku političku krizu, krizu parlamentarne većine, a sad i krizu legitimiteta Vlade.

Zato ću se zalagati da se unutar parlamentarne većine postigne dogovor o čišćenju biračkog spiska, promjenama u tužilaštvu, regulisanje rada RTCG-a da prestane da bude servis DPS-a, usvajanje mjera za sprečavanje kupovine birača novcem od šverca droge i cigareta, sprečavanje učešća mafije na izborima i drugih potrebnih promjena kako bi se u razumnom roku održali prvi slobodni i demokratski izbori na kojima će građani odlučiti da li žele demontažu DPS-a, hapšenje lopova koji su 30 godina pljačkali ovu državu, zabranu rada DPS-a, zamrzavanje imovine u zemlji i inostranstvu državnih funkcionera prethodnog režima ili žele da žive u korupciji, kriminalu i siromaštvu, kao robovi prve i druge familije. Hibrid slobode i ropstva je nemoguć i neodrživ.

Premijer je prevario svoje birače, političke partnere čiju je listu nosio, i čitavu javnost. Vraćanje mandata građanima koje je teško obmanuo i prevario je jedino čisto demokratsko rešenje.

Preduslov da budete dobar političar i dobar državnik je da, prije svega, budete dobar čovjek“, naveo je Medojević. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja