Medojević: Neki sveštenici SPC su učestvovali u izboru direktora ANB-a i formiranju lista

 Medojević: Neki sveštenici SPC su učestvovali u izboru direktora ANB-a i formiranju lista

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve ne smiju da djeluju u okviru politike i da učestvuju u političkim procesima, jer im je to po kanonu zabranjeno, a neki od njih su to radili, kazao je lider PzP-a Nebojša Medojević.

Medojević je u emisiji Slobodna zona na TV Prva kazao da je to direktno kršenje statuta i kanona SPC.

„Smatram da se neki sveštenici apsolutno bave politikom i da su učestvovali u direktnoj operativnoj politici. Ja znam da mnogi sveštenici misle da ja pretjerujem, ali tvrdim da su neki od njih učestvovali u formiranju Vlade, u formiranju lista, u izboru direktora ANB-a i izboru direktora policije. To je po kanonu zabranjeno“, dodao je on. 

Naveo je da sveštenstvu ništa ne treba svrstavanje na političkoj sceni.

„Ipak, u Nikšiću su se svrstali. Vladika ne treba da se stavlja na listi jedne politike opcije i da dijeli narod. Kanone i jedinstvo poštujem, ja sam se krstio pod Ostrogom, a bio sam u Jerusalimu nekoliko puta. To je poruka za sve botove koji me napadaju i govore da ja pričam protiv crkve“, dodao je Medojević. 

Istakao je da miješanje sveštenstva SPC u političke procese nije dobro ni za politiku, ni za crkvu.

„Taj nepotrebni izlet crkve tokom izbora u Nikšiću nije bio dobar. Doveli smo ljude do konfuzije, a dobar dio ljudi misli da sam ja da sam u pravu“, poručio je Medojević.

DF daje podršku i dodatni rok Vladi do jeseni ako treba

Medojević je najavio da će u ponedeljak sjesti za sto sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem i predložiti da se Vladi Zdravka Krivokapića da rok do jeseni da konačno krenu u demontažu DPS sistema. DF će, kako kaže, dati Vladi dodatni rok da se konačno krene u reforme.

Medojević je kazao da neće da ruši Vladu niti će u nju ući, ako dođe do rekonstrukcije.

”DF se ne bori za fotelje, nećemo ući u Vladu, jer su nam birači važniji od funkcija. Predložiću kolegama Mandiću i Knežević da relaksiramo Vladu i da joj damo rok ako treba i do jeseni da konačno krenu u demontažu DPS sistema, ali se bojim da oni to ne mogu. Ali, ja  i DF nećemo da im budemo smetnja, dajemo im produženi rok, mislim da je optimalno do jeseni da krenu da rade ono što narod traži. Da budu relaksirani i konačno krenu da rade ono što je narod glasao, rekao je on.

Medojević kaže da mafija mora biti pohapšena i da je to uslov svih uslova.

Dodao je da će podnijeti ostavku na poslaničku funkciju kad se završi rasprava oko budžeta.

”Da je Vlada predložila budžet kad je trebala, do kraja prošle godine, već bih podnio ostavku, ali oni to nijesu uradili, naveo je on.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još