Mi jesmo, mi smo bile i mi ćemo biti – srećan 8. mart!

 Mi jesmo, mi smo bile i mi ćemo biti – srećan 8. mart!

Foto: Vala, Ljeposava

Ženska borba za ravnopravnost, hljeb i mir donijela je dobro svima. Ono što su uradile naše duhovne prabake, radnice tekstila iz Njujorka, kada su se, zbog nehumanih uslova rada i niskih plata, pobunile 8. marta 1857. je najmanje što mi trebamo uraditi 8. marta 2021. – probuditi se i pobuniti se. Dok nam nude besmislene poklone i lažne komplimente treba tražiti 8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati sna! Treba tražiti pravo na rad, na mirnu mladost i obezbijeđenu starost, život dostojan čovjeka!

Svake godine, grupe žena ukazuju na odnos između 8. marta i ženske borbe za politička i ekonomska prava, pokušavajući da Međunarodni dan žena vrate ženama. Žene iz Crne Gore se organizuju pokušavajući da afirmišu 8.mart kao politički praznik, da ukažu na težak položaj žena, afirmišu žensku solidarnost i antifašizam – zbog sjećanja na nesebične i hrabre žene, na njihovu borbu za jednakost i pravdu, za ciljeve koje su dijelile, zbog nas koje osjećamo ,,breme našeg doba“, koje se trudimo da do kraja budemo ono što jesmo, dakle – žene, zbog onih koje tek dolaze, da produže borbu dalje, jer nećemo odustati!

Pošto vidim da partije ovih dana grle Ljuba Čupića u susret izborima želim da se baš danas sjetim Joke Baletić, zaboravljene heroine grada pod Trebjesom…

Foto:Vala, Ljeposava

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja