Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

 Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve

Izvor: Tanjug/Nikola Anđić

Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao je mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Monah Matej izvukao je kovertu sa imenom novog patrijarha iz knjige Svetih jevanđelja, u kom su se nalazile koverte sa imenima tri kandidata koji su imali najviše glasova.

Osim mitropolita Porfirija, u užem izboru bili su i episkop Bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem. 

Po izboru novog patrijarha, oglasila su se zvona Hrama Svetog Save, prenosi RTS.

Samo ustoličenje novog patrijarha trebalo bi uskoro da se desi, najdalje za dva-tri dana, u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Kada Sinod SPC bide utvrdio i datum, ustoličenje će se dogoditi i u Pećkoj patrijaršiji. 

Sabor SPC je počeo danas tačno u 12 časova u kripti Hrama Svetog Save, a samom Saboru prethodila je liturgija kojoj su prisustvovali svi članovi Sabora.

Ovo je prvi put da je Sabor održan na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije i pogodnijih uslova koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Saboru je predsedavao episkop sremski Vasilije, zato što je episkop šabački i administrator Eparhije valjevske Lavrentije hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije.

Saboru je prisustvovalo 36 episkopa, od ukupno 39, koliko Sabor broji članova. 

Liturgiju predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom; Prisustvovali Joanikije i Metodije

Liturgiju koja je prethodila Saboru predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je na čelu SPC kao najstariji član Sinoda dok se ne izabere patrijarh.

Liturgiji su prisustvovali episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije i episkop dioklijski Metodije. 

Episkop Metodije (Foto: SPC)

Kako je još navedeno, nije predviđeno prisustvo medija ovom događaju, a po završetku zasijedanja biće izdato zvanično saopštenje za javnost, prenosi N1. 

Vladike koje ne mogu da prisustvuju Saboru svoj glas će povjeriti drugom vladiki da glasa.

Neophodno je da Saboru lično prisustvuje dvije trećine episkopa i mitropolita.

Sabor se održava na isteku roka od tri mjeseca, od kada je preminuo patrijarh Irinej, uslijed korone. Toliko je, po Ustavu SPC, dozvoljeno da prođe do izbora novog poglavara.

Foto: N1

Nakon molitvenog početka Sabor počinje radni deo kojim predsedava najstariji vladika po hirotoniji, odnosno ustoličenju.

To je trebalo da bude episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije ali je, dan prije zasijedanja „hospitalizovan u Кliničkom centru Srbije u Beogradu“, kako je saopštila Informativna služba SPC.

Zato će zasijedanjem predsjedavati episkop sremski Vasilije.

Ustavom SPC predviđeno je da se poglavar bira žrebom, na „apostolski“ način, kako bi se otklonio politički uticaj.

Uoči Sabora pojavile su se spekulacije u javnosti da bi procedura mogla da se donekle promijeni.

Na početku rada, utvrdi se lista imena vladika koji imaju pravo da budu izabrani, pri čemu je uslov da upravljaju eparhijom barem pet godina.

Prema pravilima, kako je biran patrijarah Irinej, glasa se tajno dok se ne izaberu tri kandidata sa pedeset posto plus jedan glas.

Imena tri kandidata stavljaju se u tri koverte u Jevandjelje od kojih jednu izvlači, za tu priliku, pozvan neki od igumana manastira koji je predaje predsedavajućem Saborom.

Predsedavajući čita ime novog poglavara, nakon čega se otvaraju i ostale koverte. Vladike tada izgovaraju „dostajan“ i uzimaju od novog patrijarha blagoslov.

Crkvena zvona oglašavaju da je izabran patrijarh

Crkvena zvona bi trebalo da oglase da je izabran novi patrijarh koji se, obično dan kasnije, uvodi u tron, na bogoslužbenoj svečanosti u Sabornoj crkvi kada mu se predaju poglavarska znamenja.

Foto: N1

Kasnije se ustoličuje u drevnom sjedištu srpskih crkvenih poglavara, u Pećkoj patrijaršiji. Taj manastir je, mada u eparhiji raško-prizrenskoj, u njegovoj neposrednoj nadležnosti.

Biranje žrijebom uvedeno je u vrijeme patrijarha Germana.

Prvi koji je tako izabran bio je patrijarh Pavle, dotadašnji episkop raško-prizrenski. Tek u devetom krugu glasanja postao je treći kandidat.

Prilikom prethodnog izbora, u prvom krugu je kandidat postao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, u narednom tadašnji episkop niški Irinej, doskorašnji patrijarh, a u četvrtom episkop bački Irinej.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja