Mitrović: Vlada želi da ekonomski onesposobi CG i povede je u pravcu Rusije i Srbije

 Mitrović: Vlada želi da ekonomski onesposobi CG i povede je u pravcu Rusije i Srbije

Foto: Pobjeda

Poslije svega viđenog u prethodnih 100 dana, ništa drugo i nijesmo mogli očekivati od nove Vlade Crne Gore već da u 101. danu krenu i na najugroženije građane Crne Gore, smatra poslanik DPS-a Ivan Mitrović.

Saopštenje Mitrovića prenosimo u cjelosti: 

Najava da “Vlada neće usklađivati visinu primanja za najugroženije građane: Ekonomija u minusu, kaiš stežu socijali”, će dodatno pogoršati ionako loš ekonomski položaj najugroženijih građana Crne Gore, koji su za samo tri mjeseca dovedeni na rub egzistencije blokiranjem ekonomije zbog izuzetno lošeg upravljanja situacijom izazvanom koronavirusom od strane nove Vlade Crne Gore.

Ovim postupkom Vlada potvrđuje da su joj važniji populizam i skretanje Crne Gore sa njenog evropskog puta od ekonomske situacije, i to koga, građana Crne Gore sa najnižim primanjima.

Ministar nadležan za poslove socijalnog staranja od svega što je uradio u prethodna tri mjeseca rada nove Vlade može stati u tri saopštenja, računajući ovo kao treće, iako se iza ovog nije potpisao, a u kome najavljuje lošiji položaj za oko 9 000 korisnika MO (materijalnog obezbjeđenja) i više od tridesetak hiljada članova porodica korisnika MO u Crnoj Gori.

Nije dovoljno što se zbog loše ili nikakve organizacije Ministarstva finansija i socijalnog staranja i ne usvajanja budžeta već tri mjeseca ne isplaćuju jednokratne novčane pomoći, nije dovoljno ni što je iz istog razloga već tri mjeseca blokiran “gerento program” (pomoć starima u kući) i što 1.200 staračkih, pretežno samačkih domaćinstava, od 1. januara nema pomoć u obavljanju svojih kućnih poslova u vremenu kada im se prepuručuje, iz drugog resora, da ostanu kućama, nije dovoljno ni to što već tri mjeseca 120 gerento domaćica ne ostvaruje svoju zaradu, već evo sada novi atak na više od 30.000 korisnika materijalnog obezbjeđenja.

U predizbornoj kampanji obećavali su i povratak “nadoknada za majke sa troje i više djece” a sada nema ni povećanja minimalnog prihoda za najugroženije građane Crne Gore. Kazali su “zanijemila su lica naših žena, majki i sestara”, a danas rade da zanijeme lica svakog civilizovanog građanina Crne Gore i Evrope onoga ko prati i zna šta rade u Crnoj Gori.

Znajući da neće biti usklađivanja MO, Vladi Crne Gore niko nije branio da kroz institut jednokratne novčane pomoći pomogne 9 000 porodica, kako je to uradila i prethodna Vlada za 8 522 porodice, obezbjeđujući im 200 eura jednokratne pomoći u mjesecu avgustu prošle godine.

Stvar je više nego jasna, obezglaviti Crnu Goru, ekonomski je sunovratiti, napraviti sliku bespomoćne zemlje i povesti je u pravcu Srbije i Rusije.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još