MVP: Božović proglašen personom non grata

 MVP: Božović proglašen personom non grata

Foto: FOS

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, piše Pobjeda.

Iz tog resora navode da je nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ,,oslobođenjem” i ,,slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Time, kažu iz Ministarstva, oš jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo.

,,Time je, takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 g. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još