Na deponiji ,,Mislov do” izbio novi požar, nadležni tvrde da je pod kontrolom

 Na deponiji ,,Mislov do” izbio novi požar, nadležni tvrde da je pod kontrolom

Foto: Pobjeda

Juče je na privremenoj deponiji ,,Mislov do” opet izbio požar. Već sedam mjeseci vatra tinja i dim se širi gradom jer požar i iz tog perioda nije saniran već je stavljen ,,pod kontrolu”. Dio deponije na kojem je izbio novi požar je nepristupačan, ali iz Službe zaštite i spašavanja tvrde da nije juče bilo ništa vanredno, već isto ono sa čime se suočavaju danima.

,, Već danima imamo problem sa tim, jer se otvorio, da kažem, krater ali da je neka vanredna situacija nije, već danima tamo sipamo vodu, jednostavno pokušavamo da se ne dohvati ostatka kako se ne bi proširio požar. Mislim da će se u narednom periodu, iako ja nijesam mjerodavan, to sanirati zagrćanjem i nasipanjem nekog tampona. Ne prijeti neka opasnost. Mi smo angažovani već mjesec dana, radimo sve da to držimo pod kontrolom, jedan dio je nepristupačan, ali  po mojoj ličnoj procjeni to će se sanirati ovih dana u dogovoru sa lokalnom upravom i sa ljudima koji su nadležni da riješe ovaj problem. Mi, kao služba, smo najviše angažovani, ovaj se problem mora riješiti, nadam se da će uskoro ovaj problem biti riješen”, rekao je komandir Službe zaštite i spašavanja, Veselin Gardašević, za portal ,,Nikšić”.

Foto: Pobjeda

Deponija ,,Mislov do“ je ,,ekološka crna bomba“

 Deponija se nalazi na privatnom zemljištvu. Sa vlasnikom zemljišta lokalna samouprava je,  2003. godine, potpisala sporazum o privremenom odlagalištu. Sporazum je trebao da ima rok upotrebe ograničen na dvije godine ali već 17 godina ,,Mislov do” je mjesto gdje se odlaže otpad iako ne zadovoljava standarde i zakonske regulative, rekao je za portal ,,Nikšić” direktor  Ekološkog pokreta “Ozon“, Aleksandar Perović i naglasio da je ,,Mislov do”  ,,ekološka crna bomba”.

,,Deponija  ne gori samo danas već se požar nije gasio sedam mjeseci. Nepravilno odlaganje otpada je uzrokovalo i požar, riječ je o deponiji koja je nelegalna, koja nije u skladu sa zakonima.Najgora moguća praksa kad je odlaganje otpada u pitanju je vezana za ,,Mislov do”, tu se lageruje ne samo komunalni otpad već i druge vrste, poput medicinskog otpada, životinjski, farmaceutski i mnogi drugi koji spadaju u kategoriju opasnih otpada. Zakonom je zabranjeno da se miješa opasni sa komunalnim otpadom. Nije prvi put da deponija gori ali nikad nije trajalo ovoliko”, rekao je naš sagovornik.

Potrebna studija izvodljivosti i strategija za budući period

 Prema podacima Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, kvalitet vazduha u Nikšiću povremeno tokom godine prelazi dozvoljene granice kvaliteta. Glavni krivac lošeg kvaliteta vazduha u Nikšiću su PM10 čestice koje nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja i industrije. Nikšićani su 27. novembra udisali najzagađeniji vazduh, požar na privremenoj deponiji je značajno uticao na to. Naš sagovornik smatra da se ovaj problem ne može brzo riješiti, da je potrebno uraditi studiju izvodljivosti i uključiti eksperte, ljude koji zaista žele da riješe ovaj problem.

 ,,Riječ je o velikom problem za koji je jasno da lokalna samouprava nema ni znanja ni volje da ga riješi, po meni ovaj problem spade u nadležnost Vrhovnog državnog tužilaštva jer je riječ o eko kriminalu, organizovanom kriminalu gdje ima otvoren prostor za preispitivanje i koruptivnih elemenata. Najveći problem je što uz ,,Mislov do” zimska sezona grijanja povećava stepen zagađenosti, a to je ozbiljan i veliki problem. Lokalnu upravu ne samo da ne zanima nego i nemaju namjeru da se bave time, a trebali bi da traže pomoć eksperata da se sanira ovaj požar i da se napravi strategija za budući period iza koga bi stao neko ko ima znanje i volju da riješi ovaj problem“, zaključuje Perović.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja