Na evidenciji Biroa rada Nikšić broj nezaposlenih povećan za 1160 lica, od tog broja 730 je žena

 Na evidenciji Biroa rada Nikšić broj nezaposlenih povećan za 1160 lica, od tog broja 730 je žena

Foto: ZZZCG

Pandemija koronavirusa smanjila je zaposlenost 8,6 odsto, povećala neaktivnost 10,5 odsto, pokazao je projekat Monstata. Na evidenciji Biroa rada u našoj opštini ima 4421 nezaposleno lice od čega 2790 žena, ili 63,10% . Najviše ima lica sa četvrtim stepenom stručne spreme, (32%), zatim sa sedmim oko (27,%) i trećim stepenom (20,9%).

,,Od pojave prvog talasa korona virusa taj broj je povećan za 1160 lica. Od tog broja  je 730 žena. Najveći broj novoprijavljenih bilježimo u aprilu mjesecu kada se prijavilo 470 lica. Vjerovatno  su određene novčane pomoći koje je Vlada opredijelila za nezaposlene uticale na povećenje broja novoprijavljenih, ali sigurno je da, mnogi poslodavci, zbog lošeg poslovanja usled Covida 19,  nijesu mogli produžiti rad zaposlenima na određeno vrijeme tako da su se i oni našli na evidenciji Biroa rada. Stopa nezaposlenosti na današnji dan iznosu 17,15%  dok je u martu iznosila 12,5%. To samo po sebi govori koliko je pojava Covida 19 uticala i na priliv lica na evidenciju Biroa rada”, rekla je za portal ,,Nikšić” Budimirka Zarubica, šefica Biroa rada Nikšić.

Poslodavci nijesu bili u prilici da primaju nove radnike, a mnogi su, pogođeni lošom ekonomskom situacijom morali otpustiti stare. Posledice najviše trpe turizam i ugostiteljstvo, ali i ostale grane privrede nijesu pošteđene, na udaru su i mala i srednja preduzeća. Pad broja zaposlenih konstantan je od početka pandemije, očekuje se da će se ovaj trend nastaviti.

,,Pojava korone je sigurno najviše uticala na turizam i sezonsko zapošljavanje. Brojke  govore u prilog tome. Mi smo prošle godine u avgustu imali 1027 lica  sa evidencije koji su bili angažovani na sezonskim poslovima ,a ove godine 281. Početak  godine je bio optimističan jer su nas mnogi poslodavci  več u februaru  kontaktirali u namjeri da izvrše  odabir radne snage za ovogodišnju sezonu ,međutim pojava kovida je sve to zaustavila”, kaže Zarubica

  Na Birou rada Nikšić organizovali su rad u skladu sa mjerama NKT-a, kako bi zaštitili zdravlje korisnika i zaposlenih.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još