Na poslovanje nikšićkih hotelijera negativno utiče loša epidemiološka situacija

 Na poslovanje nikšićkih hotelijera negativno utiče loša epidemiološka situacija

Foto: Hotel ,,Trebjesa“

Turizam je prva grana privrede koja je osjetila posledice korone i poslednja koja će se oporaviti, smatraju turistički radnici. U turističkom lancu svi posluju sa gubicima, od hotelijera, ugostitelja do turističkih vodiča. Sezona u Crnoj Gori je bila gora i od najgorih očekivanja, nikšićki hoteli su prazni i pandemija je negativno uticala na njihovo poslovanje.

,, Pandemija korona virusa nije samo paralisala nas, već čitav svijet, znatno je uticala na sve sfere poslovanja pa tako i na poslovanje naše kompletne kompanije. Pad prometa i prihoda sa jedne strane a redovni poslovni rashodi koje je potrebno podmiriti sa druge strane, nas je dovelo u nepovoljnu situaciju. Mjere NKT-a koje su sprovođene u cilju sprečavanja širenja COVID-a 19, a jedna od njih je i kompletno zatvaranje ugostiteljskih objekata dovela je do pogoršanja kompletne socioekonomske situacije u gradu. Ovdje se ne dovode u pitanje stavovi i mjere struke već poštovanje istih. Ne mogu Vam u ime drugih odgovoriti ali u našim objektima sve opšte higijenske mjere, nošenje maski i obavezna distanca od 2m je od samog početka sporevedena i zatvaranje takvih objekata nije bilo nužno. Svjesni smo pogoršane zdravstvene situacije u gradu ali obzirom da mnoge porodice žive upravo od ovog posla neophodno je dozvoliti rad ugostiteljskih objekata, naravno uz strogo poštovanje propisanih mjera“, rekla je za portal ,,Nikšić” Tamara Dragnić, PR hotela ,,Trebjesa” i hotela ,,Yugoslavia”.

Foto: Hotel ,,Yugoslavia“

Kao zdrava i uspješna kompanija, uz pomoć države kroz subvencioniranje, uspjeli su zadržiti isti broj radnika, ističe naša sagovornica i dodaje:

,,I hotel ,,Trebjesa“ i hotel ,,Yugoslavia“ su pripremljeni u skladu sa svim mjerama Instituta za javno zdravlje pa funkcionisanje istih po tim uslovima ne predstavlja problem. Najveći problem je bio neizvjesnost i nepoznanica vezana za goste obzirom da je većina noćenja i aranžmana otkazana već u prvom talasu. Nije bilo teško ispoštovati mjere i kreirati ponudu u skladu sa istim ali do naredne godine nemamo neka pozitivna predviđanja. Obzirom da se sada suočavamo sa velikom nesigurnošću veoma je bitno da sada budemo barem sigurni u poslovnu strategiju koju sprovodimo. Sada uzimamo u obzir i najgori i najbolji scenario. Pokušaćemo da obezbjedimo opstanak uspješnog poslovanja kroz razne planove koji se odnose na kontrolu troškova, marketinško targetiranje, nove ponude koje smo i već kreirali osluškujući potrebe gostiju.’’

Njene kolege iz hotela ,,Vukov most” suočeni su sa istim poslovnim izazovima,  s obzirom na to da smještajne kapacitete u ovom hotelu u 90%  slučajeva popunjavaju stranci tj. turisti iz zemalja regiona i zapadne Evrope u odnosu na prošlu godinu popunjenost kapaciteta je pala i do 90%.

,,Uz potpuno razumijevanje Vladinih mjera za suzbijanje virusa COVID 19 smatramo da su ipak mogli raditi oni objekti koji su imali uslove za poštovanje mjera i preporuka NKT-a a jedan od njih je i naš hotel. Potrudili smo se da u ovom periodu ne otpuštamo radnike. Nadamo se da će ostati tako i do kraja krize izazvane virusom a Vladine subvencije su nam u jednoj mjeri pomogle mada smatramo da su trebale biti veće I obuhvatnije”,saopštili su nam iz hotela ,,Vukov most”.

Foto: Vukov most

Poštovali su sve propisane mjere NKT-a ali zatvorenost granica je učinila svoje, smatraju da će oporavak zavisiti od  toga koliko će pandemija trajati i kojim mjerama će im državne institucije pomoći da opstanu  dok se kriza izazvana virusom ne stabilizuje. Nikšićki hotelijeri ne očekuju priliv gostiju za predstojeće praznike a ako se stvore uslovi za organizovanje okupljanja i slavlja, blagovremeno bi se oglasili.

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još