Na sjednici lokalnog parlamenta usvojen set poreskih olakšica za građane i privredu

 Na sjednici lokalnog parlamenta usvojen set poreskih olakšica za građane i privredu

Foto: Portal ,,Nikšić“

Odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić na jučerašnjoj sjednici su jednoglasno usvojili Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima za prvih šest mjeseci naredne godine, a sve u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa.

Ove mjere mogu koristiti građani i privredni subjekti koji su na dan 31. 12. 2019. godine izmirili sve obaveze prema Opštini Nikšić.

Sanija Fatić, sekretar Sekretarijata za finansije, kazala je da je Opština preduzela niz radnji i mjera u cilju vođenja odgovorne fiskalne politike, od kojih je pet novih u odnosu na postojeće. Shodno tome, a u okviru finansijskih mogućnosti opštine, efekat mjera koje su usvojene na budžet je oko 3 miliona eura.

Jedna od mjera je, kako je naglasila Fatić, oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za poljoprivredno zemljište za 2021. godinu u iznosu od oko 330.000 eura težine za šta godišnje ispostavi 18.000 rješenja; zatim oslobađanje plaćanja obaveza po osnovu lokalnih administrativnih taksi i lokalnih komunalnih taksi; oslobađanje naknade za pristup putu; zakupnine za zakupce poslovnih prostora u vlasništvu opštine Nikšić; zakupnine za zakupce stanova socijalnog stanovanja opštine Nikšić što je nova mjera koja će obuhvatiti 192 zakupca za stanove socijalnog stanovanja koji se nalaze u Humcima i na Duklu; zakupnina za zemljište na kojem je postavljen odnosno izgrađen privremeni objekat.

„Umanjenje se odnosi na plaćanje lokalnih administrativnih i komunalnih taksi i pristup putu za 50 odstoza privredne subjekte koji će imati otežano poslovanje. Odlaganje plaćanja odnosi se na porez na nepokretnost, prirez porezu na dohodak fizičkih lica, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naklande za legalizaciju bespravnih objekata za obveznike koji imaju zaključene ugovore sa dinamikom plaćanja u ratama“, pojasnila je Fatić.

Predložene mjere su, kako je dodala, proširene u odnosu na prethodne i to za četiri od kojih se dvije odnose na oslobađanje poreza na nepokretnost i privredno zemljište i zakupninu za zakup stanova socijalnog stanovanja i dodatno dva umanjenja za 50 odsto lokalnih administrativnih i komunalnih taksi naknade za pristup putu.

„Imajući u vidu da je ova godina bila godina koja je sa sobom donijela niz finansijskih problema privrednim subjektima, mjere podrške mogu koristiti građani i privredni subjekti koji na 31.12.2019. imaju izmirene obaveze prema opštini“, navela je Fatić.

Pored ovoga, Udruženje malih preduzetnika sa teritorije opštine Nikšić obratilo se sa predlogom da se sagleda mogućnost dodjeljivanja finansijske pomoći malim preduzetnicima koji su pretrpjeli i trpe i dalje posljedice izazvane koronavirusom.

„Cijeneći opravdanim predlog Udruženja, a imajući u vidu razloge koje su naveli i ukupnu ekonomsku krizu koja se predviđa i za narednu godinu, predloženo je da se doda nova tačka u Predlogu Odluke kojom se predviđa finansijska podrška malim preduzetnicima u periodu od 1. januara do 30. juna 2021. godine“, kazala je ona ističići da je ovo peta nova mjera.

Podrška će, kako je objasnila, biti obezbijeđena malim preduzetnicima koji su prije svega zadržali isti broj zaposlenih u odnosu na 31.12.2019. godine ili su od tada zaposlili nova lica sa Zavoda za zapošljavanje, kojima je mjerama skraćeno radno vrijeme uz obavezno podnošenje finanskijskih iskaza na 31.12.2019. i na dan podnošenja zahtjeva, dokaza da nije kažnjavan zbog povreda propisa opštine i izjave da neće smanjivati broj zaposlenih do kraja tekuće, kao i naredne godine.

Simović: Ulažemo za očuvanje radnih mjesta

Predsjednik opštine Milutin Simović kazao je da su mjere sadržanije i izdašnije u odnosu na ono što je bilo važeća odluka u tekućoj godini, te da je osnovni cilj lokalne uprave bio obezbijediti održivost malih preduzeća, mikropreduzeća u ovoj ekonomski teškoj godini.

„Mi vjerujemo da je u ovoj situaciji u ovoj fazi bolje uložiti više novca da se održe postojeća radna mjesta nego izgubiti radno mjesto, a onda nakon prolaska krize definisati sredstva, mehanizme, projekte za obnavljanje tih radnih mjesta. To je naša ključna odrednica – uložiti za očuvanje postojećih radnih mjesta“, istakao je Simović.

Mjera umanjenja obaveza po osnovu lokalnih administrativnih i komunalnih taksi, u visini do 50 odsto, kako je objasnio, odnosi za privredne subjekte koji su imali otežano obavljanje djelatnosti u ovom peridu.

„Prethodni paket mjera je imao mjeru oslobađanja tih obaveza za one subjekte kojima su bili pod nekom zabranjenom djelatnošću. Mi smo ovdje kazali za one koji su radili, ali su radili u smanjenom kapacitetu – kao ugostitelji koji su radili sa skraćenim radnim vremenom, sa definisanim brojem gostiju za jednim stolom. To je njima umanjivalo promet i značajno otežavalo poslovanje“, kazao je Simović dodajući da mjera važi šest mjeseci.

Simović je naglasio da opština želi posebnu pažnju da povede o malim zanatskim radnjama, krojačkim, frizerskim, ugostiteljskim objektima jer smatraju da je taj dio ekonomije najpogođeniji.

„Definisaćemo način kroz finansijski iznos koji će biti moguć i realan i obezbijediti tu podršku za najpogođeniji iz sektora malih preduzetnika kako bi obezbijedili njihovu održivost i u idućoj godini“, zaključio je on.

Poručeno je da sve odluke koje su donijeli govore u prilog tome da osluškuju potrebe građana, da su maksimalno posvećeni razvoju našeg grada. Lokalna uprava će i u narednom periodu biti odgovoran servis građana, poručili su odbornici.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja