Napadač na Kočana višestruko osuđivan

 Napadač na Kočana višestruko osuđivan

Izvor: Mediabiro

Napadač na urednika Monitora Esada Kočana, višestruko je osuđivano lice, saopšteno je na press konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), koja je održana nakon Sjednice Komisije za praćenje istraga napada na novinare i njihovu imovinu.

Sa motivom napada nadležni i dalje nisu upoznati.

“Ja ću vam pročitati iz kaznenih evidencija Crne Gore i država Evrope, kakva tempirana bomba je šetala našim ulicama: Ubistvo u pokušaju, zatvor dvije godine i šest mjeseci 2014. godine; zatim 2004. godine švajcarski Porotni sud, zatvor 11 godina i šest mjeseci; Viši sud Podgorica, 2001. godine, zatvor tri godine i šest mjeseci; Osnovni sud u Podgorici, 1999. godine zatvor jedna godina i sedam mjeseci, Viši sud Podgorica, 1998. godine, zatvor četiri godine – ovo su sve pravosnažne presude”, kazao je državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić. 

Kako prenosi agencija Mediabiro, on je napomenuo i da je današnjoj sjednici prisustvovao i Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, kao i pomoćnik direktora Uprave policije (UP) Dejan Knežević.

“To samo po sebi ukazuje na količinu političke volje koju ova Vlada i ovo Ministarstvo imaju u cilju sprječavanja ovakvih pojava. Ne možemo ih spriječiti svaki put, ali ih možemo procesuirati. Ovaj čovjek koji je napao Kočana je procesuiran, određen mu je pritvor i nalazi se u Istražnom zatvoru”, dodao je Miljanić.

Da je Seada Kočana napao veoma opasan čovjek, koji je veći dio života proveo u zatvoru zbog nasilničkih djela istakao je i predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare Mihailo Jovović. Ono što, međutim, posebno zabrinjava jeste činjenica da se zahuktava serija napada na novinare.

“Stvara se klima u društvu koja pojačava utisak da je potpuno normalno i prihvatljivo napasti ne samo novinare, već bilo koga. Neki skupovi se organizuju, govori se to što se govori, pa bih apelovao na čitavo društvo i na donosioce odluka da malo stanu i razmisle “, kazao je, između ostalog, Jovović.

Kako je dodao, tačno je da je napadnut novinar, ali je u ovom trenutku teško reći zbog čega se napad dogodio. 

“Komisija će u svom daljem radu posebno tražiti da se ispita motiv napada na Kočana. Znači, vrlo je bitno da se utvrdi da li ga je neko poslao tamo ili je to bio napad nekog čovjeka koji nije baš svoj, a vidimo iz ovih papira da je i to moguće”, istakao je on. 

Kako je ranije saopšteno iz UP, Kočan je prije tri dana napadnut u popodnevnim satima ispred zgrade u kojoj stanuje.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još