Nećemo dozvoliti nasilje pred izbore

 Nećemo dozvoliti nasilje pred izbore

Foto: DAN

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Miljanić izjavio je da je nasilje pred lokalne izbore u Nikšiću, zakazane za 14.mart, neprihvatljivo sa bilo koje strane da dolazi i poručio da će MUP reagovati na svaku pojavu tenzija koje bi mogle da dovedu do ugrožavanja bezbjednost građana. On je istakao da će MUP reagovati i na svaku pojavu koja bi mogla da ugrozi regularnost nikšićkih izbora, prenosi DAN.

– Preduzećemo sve neophodne mjere da izborni proces protekne u skladu sa zakonom i oko toga nema nikakve dileme. Neće biti pošteđen od odgovornosti nijedan pojedinac ili grupa koji pomisle da mogu da ugroze izbore i izazovu bilo kakve netrpeljivosti. Spriječićemo ih sa bilo koje strane da dolaze – kazao je Miljanić za RSE.

Izbori u Nikšiću već sada izazivaju veliku pažnju šire javnosti, a postoje izvještaji o nekoliko ozbiljnih incidenata i politički motivisanih napada.

Analitičar Andrija Đukanović smatra da tenzije i incidenti pred izbore u Nikšiću potvrđuju da referendumske podjele u Crnoj Gori nikad nisu prevaziđene.

– Te dvije strane (Srbi i Crnogorci) nikad se istinski nisu pomirile. Raspirivanje nacionalizma nikome ne ide naruku. Možda će donijeti trenutnu korist pred izbore, ali će proizvesti trajnu štetu cijelom društvu, kojem ne da ide naprijed jer se sva energija troši na rješavanje nacionalnih pitanja, dok je ekonomija u zapećku – ocijenio je Đukanović.

Kako je dodao, podizanje tenzija uoči lokalnih izbora u Nikšiću je očekivano.

–Dvije struje se bore za prevlast. Jedni da opstanu i da se vrate, da povrate samopouzdanje, a drugi da potvrde svoju pobjedu – rekao je Đukanović.

On zasad ne vidi političku snagu koja bi mogla da izvuče društvo iz ponavljanja istih grešaka.

– Ovo što se dešava sigurno ne odgovara „običnom“ građaninu iako je i on uvučen u sukob, i nažalost, rado učestvuje u njemu. Nesvjestan manipulacije i ludila u koji se uvlači. Iza ovih sukoba stoje veći interesi (finansijski prije svih) pojedinaca i grupa koji neće donijeti dobro svima – istakao je Đukanović.

Incidente koji su se dogodili pred izbore u Nikšiću osudile su i pojedine parlamentarne stranke, kako i iz vlasti, tako i iz opozicije.

Izvor: DAN

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja