Nema napretka bez dogovora

 Nema napretka bez dogovora

Izvor: Građanska alijansa

Crnogorska politička zajednica u 2021. godinu ulazi sa sve snažnijim podjelama, kojih se ne bi postidjeli ni novogodišnji rovovi na zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata, poručili su predstavnici Građanske alijanse.

Oni su ocijenili da će takve podjele blokirati rad Ustavnog suda, promjene u sudstvu i tužilaštvu i rad na reformama izbornog zakonodavstva.

,,Da i ne govorimo o tektonski bitnim promjenama u oblastima ekonomske politike, javnih servisa i javnih finansija. Te promjene neće biti ni pokrenute ako politički lideri ne počnu da usmjeravaju svoju energiju ka mogućnostima dogovora za opšte dobro, umjesto da svoje stavove promovišu podsticanjem podjela”, istakli su u Alijansi.

Kako dodaju, hronični nedostatak dijaloga je postao obilježje crnogorske politike, dodatno zakomplikovan neprijateljskom retorikom partijskih lidera, koji u dogovoru vide znake slabosti, a u različitim stavovima – dokaze izdaje i neprijateljstva.

,,Postaje sve teže pohvatati agende parlamentarnih političkih grupacija, ali ono što je sigurno – gotovo da nikog ne zanima izgrađivanje zajedničke platforme za prevazilaženje problema i podjela koje decenijama opterećuju crnogorsko društvo, a koje samo dobijaju na intenzitetu i postaju suštinski najbitnija prepreka neophodnim reformama”, rekli su u Alijansi.

U tom smislu, kako ocjenjuju, vrijedi podsjetiti da su obični ljudi izašli iz onih novogodišnjih rovova tokom Prvog svjetskog rata za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, kako bi barem na trenutak pokušali uspostaviti normalne odnose i prevazići podjele, u koje su ih natrag brzo odvukli njihovi predvodnici s obje strane, i pogurali u višegodišnje međusobno ratovanje.

,,Treba imati to na umu kada se razmišlja o odgovornosti prema običnim građanima”, zaključili su u Građanskoj alijansi.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja