,,Nijedna vakcina ne treba biti diskriminisana, politiku treba odvojiti od zdravlja“

 ,,Nijedna vakcina ne treba biti diskriminisana, politiku treba odvojiti od zdravlja“

Izvor: EP

Nijedna kvalitetna vakcina, nezavisno od toga iz koje zemlje dolazi, ne treba biti diskriminisana, a političke poruke treba odvojiti od najvažnijeg prioriteta – zaštite javnog zdravlja, kaže za TVCG poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Pandemija koronavirusa dva puta je iznenadila EU, ocjenjuje Picula.

“Prvi put prošle godine u ovo vrijeme, kada su zaista u suočavanju sa enormnim javnim zdravstvenim izazovom mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice i na neki način suspednovale jedno od osnovnih načela po kojem funkcioniše EU, a to je solidarnost. Dobro je da su se relativno brzo pribrali i da se ta vrsta pomoći usmjerila ne samo unutar EU nego i prema neposrednom susjedstvu, Zapadnom Balkanu”, kazao je Picula.

No, nakon početnog nesnalaženja, rješenje u vidu vakcina ponovo je Brisel stavilo pred izazov.

“Ovaj put je iznenadilo rješenje, odnosno pronalazak vakcine, i nakon najave da će se do kraja ljeta 70 odsto građana EU vakcinisati ispalo je da je taj program u početnoj fazi podbacio, da se nijesu dobro procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali jednako tako da je došlo do zastoja u distribuciji”, rekao je izvjestilac EP za Crnu Goru.

Picula naglašava da je dobro što je ponovo nakon godinu dana EU priznala probleme i da je izuzela zemlje Zapadnog Balkana, a time i Crnu Goru od ograničenja u izvozu vakcina van Unije.

“Posve je jasno da će Zapadni Balkan i Crna Gora moći dobiti određenu količinu vakcina iz EU. U međuvremenu, otvorio se prostor i za druge, prije svega za ruski ‘Sputnik V’ koji je na putu da dobije na neki način potvrdu i autorizaciju u EU. Neke članice EU, poput Mađarske i Austrije najavljuju ne samo korišćenje nego i proizvodnju te vakcine, vidimo da i Kina nudi svoju vakcinu, prema tome ne bi trebalo diskriminisati nijedno kvalitetno cjepivo, ali to se mora razdvojiti od političkih poruka, koje se eventualno ‘švercuju’ iza nečega što jeste prioritet, a to je zaštita javnog zdravlja”, kazao je Picula.

O načinu suočavanja s korona-krizom evropski poslanici nedavno su debatovali sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, koja je naglasila da je EU najveći finansijer mehanizma Kovax, putem koga bi u Crna Gora trebalo da stigne 84 hiljade doza vakcine proizvođača AstraZeneka.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja