Nikšić: U toku vakcinacija građana starijih od 80 godina

 Nikšić: U toku vakcinacija građana starijih od 80 godina

Izvor: onogost.me

U nikšićkom Domu zdravlja u toku je vakcinacija građana starijih od 80 godina.

Prvog dana vakcinisano je oko 100 osoba iz te prioritetne grupe, a tokom jučerašnjeg dana isplanirano je da bude još toliko, prenosi portal Onogošt.

Direktorica Doma zdravlja Ljiljana Adžić kazala je da se vakcinacija odvija dobrim tempom i da, ako ne bude nekih većih odstupanja, očekuju da će u ponedeljak završiti vakcinaciju ove prioritetne grupe.

U Centru za plućne bolesti, gdje se odvija imunizacija, pacijenti zakazani putem telefonskog poziva dolaze uglavnom u pratnji mlađe osobe.

Adžić pojašnjava da najviše pet pacijenata u jednom trenutku može biti na punktu za vakcinaciju.

„Pacijenti prvo kod ljekara završe sve pretrage zdravstvenog stanja. Posle toga u pratnji medicinskog radnika idu u drugu prostoriju gdje se vakcinišu. Posle vakcinacije obično ostaju oko pola sata da ispratimo stanje“, kazala je Adžić.

Nakon vakcinacije pacijenti odmah dobijaju termin za revakcinaciju, a stiže i poruka na ostavljeni broj telefona.

Ona je kazala da pacijenti iz ove prioritetne grupe, koji nijesu u mogućnosti da dođu do bolnice, zbog transporta vakcine, biće imunizovani kineskom vakcinom Sinofarm koja u Crnu Goru treba da stigne.

Svi pacijenti ove prioritetne grupe primili su dozu Sputnjik V vakcine, a kako je kazala Adžić, vakcina trenutno ima dovoljno i za vakcinaciju i revakcinaciju.

U posljednjoj isporuci stiglo je oko 510 ruskih vakcina Sputnjik V, a očekuju i dalju isporuku.

Ukoliko ne bude veliki broj prijavljenih pacijenata očekuju da će poslije ponedjeljka početi vakcinaciju starijih od 75 godina.

Vakcinacija u Nikšiću počela je 24. februara kada je medicinsko osoblje u nikšićkom Domu zdravlja primilo prvu dozu Sputnjik V vakcine.

Adžić podsjeća da je 300 zdravstvenih radnika u Domu zdravlja, Opštoj bolnici Nikšić, Specijalnoj bolnici Brezovik, Hitnoj službi i stomatologiji vakcinisano, kao i zaposleni u apotekama i privatnim ordinacijama, koje su bile zainteresovane. Revakcinacija medicinskih radnika počinje sljedeće sedmice.

U Nikšiću su, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, aktivna 1.433 slučaja koronavirusa.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još