Nikšić žarište, dnevno po stotinu zaraženih

 Nikšić žarište, dnevno po stotinu zaraženih

Izvor: gov.me

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Bajić kazao je da je, kad je epidemiološka situacija u pitanju, naročito teško u Nikšiću gdje je nakon kršenja mjera u proteklim sedmicama došlo do porasta broja zaraženih i opterećenja Opšte bolnice i Doma zdravlja.

U ovoj opštini, posljednjih dana za 24 sata registruju i do 120 zaraženih, a trenutno je aktivno 1.488 slučajeva virusa, piše Dan.

Bajić je istakao da će tek sa pristizanjem dodatnih doza vakcina moći da vakcinišu više prioritetnih grupa.

Objašnjava da će povećati broj punktova za vakcinaciju čim stignu dodatne količine vakcine. On je najavio da će za vikend stići prvi kontingent od 25.000 do 30.000 doza vakcina „Astra Zeneka“.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Crnoj Gori je dosad prvom dozom vakcinisano 13.410 građana i 1.329 drugom, a ukupno se prijavilo 68.559 osoba.

„Popunjenost bolnica u opštinama Nikšić i Bijelo Polje korelira sa epidemiološkom situacijom u ovim opštinama, gdje je naročito u Nikšiću, zbog dešavanja u proteklih nekoliko sedmica došlo do povećanja broja novooboljelih što je rezultiralo dodatnim pritiscima na Dom zdravlja i Opštu bolnicu“, rekao je Bajić za Dan.

Dom zdravlja i Opšta bolnica u Nikšiću, kako je rekao, uspijevaju da se na adekvatan način izbore sa povećanim prilivom pacijenata.

„Potrebno je naglasiti da sve kovid bolnice u zemlji blisko sarađuju i u koordinaciji operativnih štabova bolnica donose se odluke o eventualnoj pomoći u medicinskom kadru. Opšta bolnicau Nikšiću je dodatno u bliskoj vezi sa specijalnom bolnicom u Brezoviku te se u odgovoru na Kovid-19 ponašaju kao cjelina i medicinski kadar ispomaže u skladu sa potrebama iz-među ove dvije institucije“, kazao je Bajić.

On tvrdi da su u ministarstvu zadovoljni sprovođenjem vakcinacije, naročito činjenicom da se sprovodi u skladu sa planom i po prioritetnim grupama definisanim Nacionalnom strategijom za imunizaciju protiv Kovida-19.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još