Nikšićani da glasaju bez miješanja vanjskih snaga

 Nikšićani da glasaju bez miješanja vanjskih snaga

Izvor: N1

Rezultate izbora u Nikšiću treba da odredi volja građana koji će glasati za političke programe stranaka, bez neprimjerenih vanjskih uticaja i manupilativnih kampanja dezinformacija, kazao je šef delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik, za TVCG.

Bilčik smatra da bi lokalni izbori u svim opštinama trebalo da se održavaju istog dana, jer je sada, kako kaže, Crna Gora u stanju konstantne političke kampanje.

On poručuje da će izbori u Nikšiću biti pod punom pažnjom evropskih partnera.

“Važno je da budućnost Crne Gore, pa i na lokalnom nivou bude odlučena voljom građana, uz učešće političkih stranaka u Crnoj Gori, ne nekih vanjskih snaga, ili neprimjerenih spoljnih uticaja, niti koncentrisanim manipulativnim kampanjama dezinformacija. Građani zaista treba da odluče na izborima, i da glasaju za političare i njihove programe”, rekao je Bilčik.

To je, kako naglašava Bilčik, u interesu crnogorske demokratije i evropske budućnosti koju podržava više od 70 odsto građana države.

Prema njegovim riječima Crnoj Gori je neophodna izborna reforma, koja se bezuspješno planira godinama.

“Postoji nova posvećenost da se preispitaju izborni zakoni i mislim da je krajnje vrijeme da Crna Gora uskladi lokalne izbore za jedan dan, jer ovako Crna Gora je u stanju konstantne političke kampanje koja ne doprinosi stabilnosti demokratije u zemlji, a to vidimo i na izborima u Nikšiću. Poslije ovih, imaćemo lokalne izbore u drugim opštinama, a to ne pomaže. Mislim da je sistemski odgovor na brojna pitanja koja su se pokrenula tokom izbora u Nikšiću temeljniji pregled i izmjena izbornih zakona”, naveo je Bilčik.

On zaključuje da Crna Gora ima podršku Brisela na putu ka EU, i da će samo marljivim radom na reformama uspjeti da zatvara pregovaračka poglavlja.

Pitanje evropske budućnosti se, kako kaže, ne smije dovesti upitanje uz očekivanje da će izbori u Nikšiću proteći u dobroj i mirnoj atmosferi u skladu sa osnovim demokratskim standardima svih izbora u Evropi.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja