Nikšićanin ovjekovječio ljepote širom svijeta: Obišao pet kontinenata, skoro 50 zemalja i oko 300 gradova (FOTO)

 Nikšićanin ovjekovječio ljepote širom svijeta: Obišao pet kontinenata, skoro 50 zemalja i oko 300 gradova (FOTO)

Privatna arhiva

Fotografije Gavrila Kneževića oduševljavaju sve ljubitelje ove umjetnosti, ali i sve pratioce na Instagramu gdje redovno objavljuje ljepote iz skoro svih krajeva svijeta. Okupiran putovanjima, koja su i glavni „krivac“ za početak bavljenja fotografijom, do sada je obišao pet kontinenata, 48 zemalja i oko 300 gradova a ljepote ovih destinacija ovjekovječio je svojim objektivom. Bilježenje najljepših trenutaka donijelo mu je i brojne nagrade, među kojima i dvije internacionalne.

Ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti rodila se, kaže Gavrilo za FOS, sasvim spontano.

„Mislim da su putovanja ’kriva’ jer na prvom putovanju sam još sa starim aparatom sa filmovima toliko škljocao da sam mogao poći na još jedno putovanje koliko mi je trebalo novca za izradu tih fotografija. Moglo bi se reći već petnaestak godina se bavim fotografijom. U početku ništa ozbiljno ali evo već desetak godina od kupovine DSLR aparata to je malo ozbiljnije.“

Pred njegovim objektivom protezali su se nevjerovatni kadrovi sa čak pet kontinenata. Prirodne ljepote ali i svi zanimljivi trenuci nisu mogle da promaknu oku ovog majstora fotografije.

„Nikad sebe nijesam smatrao nekim umjetnikom i nijesam se mogao vidjeti u svemu ovome ali kada uzmete fotoaparat, zabilježite prvu fotografiju pa istu razvijete, pa vidite da je to vaše djelo osjetite neku posebnu emociju. Nekad sam išao sa jednim malim aparatom i škljocao dok je danas tu ranac od 10+ kg i to nerijetko i na planinarenjima od 20 i više kilometara, bez ijednog sekunda premišljanja da li sve to da nosim“, kaže naš sagovornik.

Što se tiče putovanja, od onog studentskog 2005. godine kada je obišao Španiju, Italiju i Francusku, spisak zemalja se konstantno ažurira. Iako iziskuju dosta organizacije i finansija, to ga nije spriječilo da svaki slobodan trenutak iskoristi i doda još koji pečat u pasošu. Uostalom, prateći brojne akcije, do određenih destinacija stizao je za veoma malo novca.

„Svakim novim putovanjem dobijao sam potrebno iskustvo kako bih znao da organizujem putovanje kasnije i do najudaljenijih destinacija. Od 2010. počinjem učestalije da putujem, nekad i po pet puta godišnje zavisno od slobodnog vremena“, priča Gavrilo za FOS navodeći:

„Kako nemam neku fiksnu destinaciju kao što radi većina ja gledam akcije avio kompanija i idem tamo gdje su najjeftinije karte. Ovo je osnova svega. Zašto bi plaćali kartu za Brazil recimo, od nekih 700 i više eura kada možete otići za nesto manje od 400. Npr. kartu za Nepal sam platio 269 eura a to je bilo nezamislivo prije deset godina. Karte po Evropi se često mogu kupiti i po par eura.  Ja sam najjeftiniju platio za Francusku pet eura. Jedan od omiljenih djelova putovanja mi je planiranje i to je dio koji je dosta bitan ako imate manje dana a želite posjetiti i vidjeti što više atrakcija. Od pojave Instagrama, za obradu fotografija ne čekam povratak nego na samom putovanju kada ugrabim naravno, iskoristim slobodno vrijeme, obično predveče, da se ‘srede’ fotografije.”

Najveći utisak su dosad ostavila putovanja u Brazil i Šri Lanku.

“Brazil nekako očekivano dok bih možda ipak malu prednost dao Šri Lanci. Kako je to putovanje bilo povezano sa Maldivima i medenim mjesecom ostalo mi je baš u lijepom sjećanju. Sedam dana avanture po divljoj ljepoti pa nakon toga odmaranje u, moglo bi se reći, raju“, iskren je Gavrilo.

Za fotografije nastale širom planete naš sagovornik je i nagrađivan. Pored domaćih osvojio je i dva internacionalna priznanja.

„Najdraža sigurno jedna domaća ’Balkanski zeleni pojas’ dok sam sa istom fotografijom na međunarodnom takmičenju osvojio treće mjesto. Na jednom međunarodnom takmičenju sam osvojio 500$ koje nijesam iskoristio (nagrada u vidu vaučera za putovanje) ali prije svega mi je drago da je bas moja fotografija osvojila prvo mjesto i to je sigurno veliki elan u fotografskom radu.”

Od ovog lijepog hobija koji bez sumnje ispunjava sva čula, odustati neće. Nova putovanja su u planu ali i nove fotografije u kojima će uživati svi ljubitelji ove umjetnosti.

„Uvijek nešto planiram. Sada zbog virusa imam dva otkazana putovanja i još jedno uplaćeno za avgust ali kakva je situacija zbog virusa i to je neizvjesno. Što se tiče izlozbe, biće do septembra jedna humanitarna ali svakako da ćete biti obaviješteni na vrijeme“, zaključuje naš sagovornik.

Njegove radove možete pogledati na Instagram profilu @gavrilok gdje ga prati skoro 12.000 ljudi.

Izvor: Fos

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još