Nikšićanka Jelena Glušica Nikolić sakuplja ljekovito bilje sa naših planina i od njega pravi lijek i kozmetiku

 Nikšićanka Jelena Glušica Nikolić sakuplja ljekovito bilje sa naših planina i od njega pravi lijek i kozmetiku

Foto: Privatna arhiva

Živimo u vremenu gdje se sve svodi na odnos prihoda i rashoda, neto i bruto zarade, tjelesnog i materijalnog dok smo suštinski važne stvari zapostavili, sebe i prirodu prije svega. Pandemija nam je smisao i suštinu vratila na velika vrata i neočekivano ukazala na značaj zdravlja, duhovnog razvoja i prirode kao izvorišta života. No, rijetkim pojedincima poput Jelene Glušice Nikolić nije trebao virus korona da osjete ljubav i poštovanje prema prirodi. Ona od 2000. godine sakuplja ljekovito bilje sa naših planina koje kasnije prerađuje i od istih pravi proizvode.

,,Postoji povezanost između svega na svijetu, to je jedna savršena mašina, perpetuum mobile, koja je nastala Božijom voljom. Pošto je tako, sve na svijetu ili u prirodi zavisi jedno od drugoga, i zato se ne smije raskidati veza zajedništva ili povezanosti da ne bi dolazilo do pucanja, jer vjekovima zatežemo taj luk koji se zove naš jedini dom, i malo po malo nestaje ono što je najvrednije: voda, vazduh, hrana, i ono što je najljepše, šume, rijeke, morske obale, a zašto se sve to dešava, zbog čovjeka kao individue, zbog nemanja ljubavi prema zajednici, precima i potomcima, prema prirodi, koja je svih nas, zbog koje smo živi i zdravi”, rekla je Jelena Glušica Nikolić za portal ,,Nikšić”.

Foto: Privatna arhiva

Vrijeme je da ,,svijet smisla zamijeni svijet interesa”, da pustimo da nas srce vodi, jer srce zna, i da u svemu nađemo mjeru. Balans i harmonija, život u miru sa samim sobom i u skladu sa prirodom, u tome je mudrost življenja.

,,Kad se probudi iskonsko ili divlje u nama pa se srodimo sa svima, pa volimo biljku, životinju, kamen i čovjeka, osjetićemo kako treba živjeti i pomagati i šta je to što je za nas, koja biljka liječi našu boljku a za svaku ima po jedna. Neko se budi ranije, neko kasnije odbaci balast vremena i nepotrebnih briga i uđe u suštinu, a to se može nazvati i dobrota i krene putem kojim se rjeđe ide, putem zahvalnosti. Nije svaki put za svakog čovjeka ali treba naći pravi”, kaže naša sagovornica.

Ova Nikšićanka pravi razne tinkture koje pomažu kod raznih problema, kozmetiku koja sadrži kreme, losione, šampone, sapune, tonike, meleme, ulja, macerate. Svi proizvodi sadrže  eterična ulja vrhunskog kvaliteta. Oduvijek je voljela da boravi u prirodi i da prati njen ritam. Sjeća se djetinjstva i druženja sa prirodom, odakle i kreće taj nepresušni izvor ljubavi koju osjeća prema njoj i njenim darovima, od kojih Jelena vješto pravi lijek i kozmetiku.

,,Biljke su mene našle kad sam bila mala u obarcima kraj potoka, dok sam se pela po vrbama ljekovitim mirisala je divlja nana, dok sam šetala hvatali su se za moje pantalone petrovac i čičci, milovale me po rukama visoke plave cokorije na kojima se odmaraju oči, zanosile do padanja na koljena pred mirisom majčine dušice, lavande i smilja, a onda kad sam dovoljno sazrela i odbacila nepotrebno dale su mi svoje malene dušice koje sam pretočila u najljepšu prirodnu aroma kozmetiku koja lijeci dušu i tijelo.Pomoću nevena, ehinacea i srdačice koje uzgajam nadam se ću uskoro uvrstiti i kamilicu, slatki pelin i lavandu planinsku, pravim jednu zaokruženu priču od ljekovitih preparata”, kaže Glušica Nikolić.

Foto: Privatna arhiva

Ljekovite biljke su temelj prirodne medicine. Konzumiranje ,,ljekova iz prirode” djeluje blagotvorno na naš organizam, pomažu nam da iscelimo tijelo i okrepimo dušu. Još iz vremena kad je čovjek bio neraskidivo vezan sa prirodom znao je koje su biljke otrovne a koje ljekovite i hranljive, kad se koje beru, na koji način ali i kad se koji čaj priprema i kad i kako se pije. I ovdje važe nepogrešive prirodne zakonitosti.

,,Oduvijek se čovjek liječio biljkama, to govore i njihova imena, a kroz imena i njihova snaga, Ahilova ili hajdučka trava liječi rane, gospin plašt ženski čaj, trava svetog Jovana kantarion i tako, čitajući o bilju iz starih leksikona, stranih herbalista, do najnovijih fitoterapeuta, bahovih cvjetnih esencija, homeopata, trebalo bi više života da se svijet bilja  istraži, svi kontinenti ili države imaju neke svoje biljke, specijalne čajeve po kojima su prepoznatljivi indijski, ruski, zeleni, engleski u 5h, mi imamo na malom prostoru bogatstvo trava od mediteranskih preko kontinentalnih do visoko planinskih i na svakom koraku lijek”, kaže Glušica Nikolić i dodaje:

,,Svaka biljka ima svoj teren i važno je brati obazrivo da bi i sledeće godine donijela prinos, one imaju i svoje vrijeme cvjetanja, zato od nas ne zavisi ništa i ne možemo ništa isplanirati jer se planovi prema biljkama sprovode, odlazim daleko od grada u planine gdje niko ne ide i sabiram naše najbolje trave, pretvaram ih u gotovi proizvod, tako što ih potapam u hladno cijeđena ulja, domaću rakiju od organskog voća ili mješavine čaja”.

Foto: Privatna arhiva

Glušica Nikolić sakupljanje, uzgoj  i preradu organskog ljekovitog bilja ne posmatra kao posao već smatra da je to način života. Ne radi zarade radi jer smatra da priroda daruje svakoga i da je malo dovoljno onome ko joj se posveti. Ljubav je pokretač, i ona će spasiti i čovjeka i prirodu, uprkos izazovima kojima svjedočimo.

,,Nijesam sve ovo doživljavala nikad kao posao, nego kao način života, a kad se živi sa prirodom sve je lako i malo treba. Može da preživi ko god radi. Ića i pića u izobilju i sve je lijek. Ulaganja u ovo se ne mogu preračunati u novac jer je ulaganje život i svo vrijeme, u prirodi sve kruži, pa tako upadnemo u taj krug i više se ne pitamo nego se prepustimo a onda ona daruje”, tvrdi Glušica Nikolić i za kraj dodaje:

,, Ljubav je temelj svemu i samo ljubav može spasiti svijet, kako prirodu tako  i čovjeka.”

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja