Nikšićanka kreira torbe inspirisane ljepotama Japana: „Kokoro“ nedavno predstavila i u Francuskoj (FOTO)

 Nikšićanka kreira torbe inspirisane ljepotama Japana: „Kokoro“ nedavno predstavila i u Francuskoj (FOTO)

Foto: Jovana Žuka

Mlada, kreativna Nikšićanka Anja Tadić domaću a i svjetsku scenu osvaja svojim tako jednostavnim, a tako neobičnim torbama. Njen brend „Kokoro“ nastao inspirisan japanskom ali i crnogorskom kulturom plijeni pažnju pripadnica ljepšeg pola koje žele da budu jedinstvene. Svoje torbe talentovana Nikšićanka je predstavila na revijama u Skoplju, Lillu, Parizu a nada se da će njeno „srce“, kako glasi prevod riječi „Kokoro“ postati prepoznatljiva modna priča i u rodnoj Crnoj Gori.

Foto: Mylène Van Laere

Nakon što je završila Fakultet za japanski jezik i kulturu, boravila je u Japanu. Zemlji u kojoj je našla inspiraciju za svoje modele.

Foto: Marija Sević

„Kokoro“ na japanskom znači srce, srce kao srž stvari. Kokoro dizajn je zvanično posvećen otkrivanju tački dodira minimalnog i intimnog u životu, pa samim tim i u dizajnu svakodnevnih predmeta. Nastao je prije dvije godine a ideja je odavno prisutna kao tema koja bi trebalo da bude moj odnos prema životu. Nekako sam zaključila da sve stvari treba da se pojednostavljuju do samog srca“, počinje Anja priču za FOS.

Foto: Jovana Žuka

Priznaje da je Japan naročito impresionirao pa upravo kroz kreativni rad nastoji da spoji našu sa kulturom ove zemlje.

„Pokušavam naći najjednostavnije a time i najljepše stvari kod nas i kod njih. Torbe ne liče ni na šta japansko u formalnom smislu, možda po formi više liče na crnogorsko ali ta neka svedenost ima veze sa karakterom japanske ali i naše stare crnogorske kulture“, priča sagovornica FOS-a

Foto: Privatna arhiva

Svaka torba nastala u Anjinoj radionici je unikatna i ručno rađena.

„Rađene su od prirodnog materijala – kože koja porijeklo vodi iz Italije. Često koristim mesing, inoks, hrastovo i trešnjino drvo u izradi ručki koje su takođe ručno rađene. Veoma podržavam tu misao da se zna porijeko nastanka proizvoda i da se uključuju naši majstori u rad. Pored torbi u posljednjoj kolekciji, nastala su i kožna kimona – jakne u kojima posebno uživam u maštanju nastanka“, kazala je Anja.

Foto: Privatna arhiva

U vezi sa Japanom impresioniraju je, priznaje, brojne stvari poput njihovog odnosa prema prirodi, svijetu i uopšte prema životu. Zato i ne čudi činjenica što je duh ove daleke zemlje utkala u svoje modele.

„Japanska drevna kultura je posebna možda baš po tom vjekovnom procesu izvlačenja suštine iz stvari i životnih fenomena. Kada pričamo o minimalnim stvarima treba se samo sjetiti njihove haiku poezije, zen vrtova, kimona, origamija, kosmičke postavke cvijeća (ikebane), arhitekture. Moderna zapadna umjetnost i arhitektura i te kako vuku svoje jasne inspiracije iz japanske kulture. Na primjer ni u jednoj kulturnoj baštini tradicionalna stara kuća nije tako moderna kao u Japanu. Japanska arhitektura me posebno inspiriše. Japanska kultura obične životne stvari, čak i naizgled banalne svakodnevice, vjekovima pokušava pretvoriti u vrijedne kosmičke ceremonije“, kaže Anja za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Anjin “Kokoro“ predstavljen je i van granica Crne Gore. Tako su njene torbe „obišle“ Makedoniju, potom su predstavljene u Parizu i Lillu.

„Imali smo reviju u Skoplju u martu ove godine, zatim showroom tj. izložbu koja je bila organizovana u sklopu Man Fashion Week u junu u Parizu, a izabrani smo od strane KODD magazina. Na kraju, Fashion Week u Lillu – Francuska gdje smo sa 26 evropskih brendova imali reviju i izložbu. KOKORO je bio izabran kao jedini predstavnik sa Balkana a podržan od strane Fashion Weekend Skoplje i United Fashion EU a zatim i konferencije na kojima su glavna pitanja bila: Kako jedan brend danas može uspjeti na evropskoj i svjetskoj sceni“, prenosi Anja utiske sa revija.

Foto: Privatna arhiva

Dok kreira, kaže, na umu su joj mlade, moderne žene koje su smjele da iznesu razne modne ideje, na kojima će ova mlada Nikšićanka neumorno raditi.

„Plan je raditi veoma vrijedno, biti uporan, pa ćemo vidjeti da li će ovo stvarno postati prepoznatljiv crnogorski brend. Revije su neminovni događaji“, zaključuje Anja za FOS.

Izvor: FOS

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još