Nikšićanka najbolja na Vojnoj akademiji u Italiji: Biti vojnik znači biti primjer discipline, hrabrosti i odgovornosti (FOTO)

 Nikšićanka najbolja na Vojnoj akademiji u Italiji: Biti vojnik znači biti primjer discipline, hrabrosti i odgovornosti (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Nikšićanka Anđela Đurđić nakon završetka Gimnazije „Stojan Cerović“ u Nikšiću, odlučila je da vojska bude njen budući poziv. Upisuje Vojnu akademiju u Modeni, oblači uniformu i hrabrim korakom kreće u novo životno poglavlje. U vojsku ulazi svim srcem, a na kraju prve godine studija marljivost se isplatila pa Anđela dobija priznanje za najboljeg internacionalnog studenta. O vojnom pozivu, školovanju, danu jednog vojnika i životu u Modeni Anđela govori za FOS.

Anđela Đurđić, Foto: Antonio Arcaro

„Moj san na prvom mjestu je bio da upišem Vojnu akademiju. Pored maternjeg, govorim pet jezika. Volim da sam čvrstim nogama na tlu, ni na nebu ni u vodi, pa mi se kao najbolja odluka činila kopnena akademija u Modeni u Italiji – smjer transport i materijali, odnosno logistika“, počinje Anđela priču za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Proces selekcije za Vojnu akademiju nije jednostavan. No, i pored spremanja maturskog ispita, Anđela je uspjela da se pripremi i za mnogobrojna testiranja, ispuni sve ktriterijume i po završetku srednje škole dobilje svoje mjesto na ovoj prestižnoj akademiji

„Tokom procesa selekcije kandidata za Vojnu akademiju imali smo provjeru zdravstvene, psihološke i fizičke sposobnosti, testiranje iz engleskog jezika, bezbjednosnu provjeru i intervju sa komisijom. Selekcija je počela krajem februara a završila se u junu, kada smo završli srednju školu. Bio je to period iščekivanja svakog sljedećeg poziva za dalje provjere, a i u toku je bila završna školska godina pa sam se prijavljivala i za maturske ispite“, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Od prvog susreta sa Vojnom akademijom u Modeni i načinom života jednog kadeta, prošla je godina. Iako je dugo do završetka studija, Anđela kaže da se ni u jednom trenutku nije pokajala zbog odabira svog životnog poziva.

„Moram da kažem da sam veoma zadovoljna obrazovanjem i aktivnostima na akademiji. Pruža nam priliku da budemo svestrani, da se usavršavamo i oprobamo na svim poljima – od univerzitetskih predavanja do terenske obuke uz vojne borilačke vještine, boks, jahanje, sportsko gađanje kao i, po mom mišljenju, najzanimljivije alpinističke i padobranske obuke“, prenosi Anđela iskustva za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Dan na Vojnoj akademiji pun je obaveza ali kada učite i radite ono što volite, onda ništa nije teško.

„Od buđenja u 6.30 do odlaska na spavanje u 23 sata, mnogo je aktivnosti. Jutarnja smotra, univerzitetska predavanja do 18 sati, nakon čega nas često čekaju vojna predavanja i terenska obuka. Na drugoj godini je više vremena za učenje i više vremena za individualno treniranje, dok se u prvoj godini sve radi u grupi sa vodom ili četom.“

Ova 19-godišnja Nikšićanka je po završetku prve godine dobila priznanje i za najboljeg internacionalnog studenta. Ne krije, da iza svega stoji ogroman trud i volja da svoju zemlju predstavi onako kako dolikuje.

Foto: Privatna arhiva

„Na prvoj godini kao što sam već napomenula, malo je slobodnog vremena, pogotovo za nas internacionalne studente, koji pored predmeta moramo da učimo i usavršimo italijanski jezik, što nam je bila najveća prepreka. Prije svega, ovdje sam predstavik Crne Gore a nagrada mi potvrđuje da svoju zemlju predstavljam u najboljem svjetlu kroz konstantan trud, napor i motiv da nastavim dalje i da sam na pravom putu“, kaže Anđela za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Nastojaće da i svaku narednu godinu završi sa istim uspjehom jer vojni poziv za nju, kako kaže, predstavlja:

„Bezrezervnu požrtvovanost, hrabrost da prevaziđemo strahove, časno služenje državi, braniti moj narod, biti uvijek na raspolaganju drugima.“

Što se tiče planova po završetku akademije, još je, kaže rano govoriti. Ali, baš kao tokom školovanja, trudiće se da u svemu što radi bude uzor drugima.

„Prije dolaska u Italiju rekla sam da možda neću biti najbolja ali sam se trudila i obećala da ću dati sve od sebe i da ću se sigurno vratiti u Crnu Goru sa diplomom. Nakon toga idem korak po korak.“

Foto: Privatna arhiva

Svima koji žele da se jednog dana bave vojnim pozivom, Anđela za kraj razgovora poručuje:

„Biti vojnik znači biti primjer discipline, hrabrosti i odgovornosti, plemeniti put koji je bogat preprekama i iskustvima na mnogim poljima. Ako je to nešto što vole i čime zaista žele da se bave, poručujem da ne odustaju ni po koju cijenu ma koliko neka situacija izgledala teška. Uz čeličnu volju i odlučnost zacrtani cilj je moguće ostvariti!“

Izvor: FOS

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još