Nikšićki ugostitelji ogorčeni zbog novog zatvaranja, moguća otpuštanja radnika

 Nikšićki ugostitelji ogorčeni zbog novog zatvaranja, moguća otpuštanja radnika

Foto: rtnk

Za nepuno godinu dana nikšićki ugostitelji jutros su treći put, odlukom nadležnih organa, zatvorili vrata za posjetioce.

Iako su više puta ukazivali da su njihovi ekonomski resursi iscrpljeni, a nezadovoljstvo zbog nemogućnosti da im se dozvoli da rade i zarađuju iskazivali na protestima, novo zatvaranje ugostitelje grada pod Trebjesom stavilo je pred teškim zadatkom – kako održati egzistenciju i sačuvati radnike, piše onogost.me

Nikšićki ugostitelji pitaju se da li je opravdano što su uvijek prvi na udaru, dok druge djelatnosti nesmetano rade, i da li je već toliko puta oproban model „zaključavanja lokala“ dao rezultate.

„Smatramo donekle licemjernim uvođenje vandrednih mjera u kojima je opet fokus i akcenat na zatvaranje naše djelatnosti, dok sva ostala mjesta i djelatnosti gdje je mogućnost izlaganja riziku ista, ili čak veća ostaju nesmetano da rade, kao i granice. Posle svih naših napora, inicijativa, objašnjenja gubitaka, udara na golu egzistenciju zaposlenih, a uz sve to primorani da plaćamo i ispunjavamo sve obaveze i prema državi i prema dobavljačima, radnicima, zakupodavcima prostora, opet smo prvi na udaru i jednostavno pitamo da li je u stvari najlakši način kada donesene mjere ne pokažu rezultat, za svoj neuspjeh alibi potražiti ili se zakloniti iza ugostitelja, prenebregavajući činjenicu da već oprobani model nije dao baš nikakvoga rezultata“, kazao je Radovan Ninković, vlasnik Oktoberfesta.

Priznaje da je od novog nadležnog tijela očekivao da će racionalnije sagledati situaciju u kojoj su ugostitelji od marta, dodajući da se gubici u zadnjih godinu dana teško mogu nadomjestiti u narednom periodu.

Iako od početka pandemije koronavirusa nije otpuštao radnike, pita se dokad će u ovim uslovima moći da ih plaća, jer su resursi, kao i bilo kakav manevarski prostor dovedeni do krajnje granice.

Njegov kolega Radovan Ilić najavljuje da će biti otpuštanja.

„Gubici su ogromni; gube zaposleni, gube svi u lancu, niko ne dobija. Samo uredne firme dobijaju neku sitnu pomoć, a kako biti uredan zadnjih godinu i po dana. Ovo je treće zatvaranje ugostiteljskih objekata u Nikšiću“, kazao je Ilić, kriveći otvorene granice i skijališta za trenutnu situaciju.

Kako preživjeti predstojeći period pitaju se i u hotelu „Onogošt“. Tokom minule godine prihodi su drastično smanjeni, a promet kojim treba da  se isplate zarade zaposlenima i sve dodatne obaveze sada je gotovo nemoguće ostvariti, kaže Ivan Jovović.

„Hotel Onogošt je dodatno ugožen s obzirom na to da se ne bavimo samo ugostiteljstvom već će se zabrana rada reflektovati i na smještajne kapacitete, dakle na kompletan objekat. Iako smo ozbiljno ugroženi, s obzirom da je ovo treće “zatvaranje” u našem gradu, planiramo da sačuvamo tim hotela „Onogošt“ koji broji preko 60 stalno zaposlenih radnika. Tokom prethodnog perioda radili smo u skladu sa svim mjerama i preporukama, pa je i među našim radnicima zabilježen mali broj zaraženih kovidom- 19. Siguran sam da ugostiteljski objekti nijesu glavni uzročnici širenja infekcije, a jedina smo djelatnost koja još od marta funkcioniše u restriktivnim okolnostima. Prema nekim projekcijama sektor ugostiteljstva ce tek u 2023. godini poceti da ostvaruje profit dok su ova i  naredna godina rezervisane za oporavak kompanije, pa je pitanje kako “prezivjeti” predstojeći period“, navodi Jovović.

Nada se da će država na adekvatan način pristupiti ovom problemu određenim paketima pomoći, te obezbijediti da svi zaposleni radnici u sektoru ugostiteljstva i turizma sačuvaju svoja radna mjesta.

Ministarstvo zdravlja je, na osnovu prijedloga Instituta za javno zdravlje, a uzimajući u obzir kumulativnu stopu obolijevanja, zabranilo rad ugostiteljskih objekata i u Podgorici, Cetinju, Kotoru, Herceg Novom i Ulcinju.

Tu mjeru su, kako se juče moglo čuti na  konferenciji za medije, donijeli kako bi smanjili broj oboljelih. U Nikšiću je trenutno 970 zaraženih.

Ovako su neki od ugostitelja putem društvenih mreže prokomentarisali novo zatvaranje.

Izvor: onogost.me

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja