NK ugostitelji: “Zahtjevamo da nam se pošalje bilo kakav vid pomoći“

 NK ugostitelji: “Zahtjevamo da nam se pošalje bilo kakav vid pomoći“

Ugostitelji grada pod Bedemom, protestovali su danas ispred zgrade Opštine Nikšić, nezadovoljni kako su kazali, što su se u prethodnih mjesec dana lokalni funkcioneri oglušili na zahtjeve za hitne sastanke koji su inicirani od strane predstavnika novoformiranog Udruženja ugostitelja Nikšića.

Kako je kazao jedan od predstavnika ugostitelja Ratko Janjić danas su se okupili jer poslije šest mjeseci nijesu dobili nikakvu pomoć.

Traže smanjenje nameta, taksi,koje su plaćali redovno prethodnih godina, a zbog ograničenja u poslovanju izazvanih pandemijom,traže da im se proporcionalno izadje u susret, bilo da se nameti ukinu ili smanje.

foto: Portal Nikšić

„Plaćamo članarinu TO prošle godine se ta odluka mjenjala, još ne znamo po kom ćemo načinu da je platimo. Mi te ljude iz TO nijesmo danas vidjeli da podrže one od kojih se finansiraju.Svaka čast na promovisanju kulture i prirodnih ljepota našeg grada,ali očekujemo da one koje mi plaćamo, urade nešto za nas“, ustvrdio je Janjić.

„Opštini smo poslali zvaničan zahtjev 16. oktobra,evo deset dana poslije toga nijesmo dobili nikakav odgovor niti sastanak sa nekim ko će sve to da predloži na ovoj sjednici.Nažalost, na sajtu opštine smo vidjeli pet dana pred sjednicu,da se obavještavaju sve organizacije koje žele učestvovati na sjednici  da je rok za prijavljivanje bio deset dana, a to se uradi pet dana pred sjednicu“, kazao je Janjić, dodajući da plaćaju najskuplju terasu u Crnoj Gori, koja je iznosila prvo 17, nešto smanjeno na 14 eura po kvadratu.

Prema riječima Predraga Nikolića, noćni klubovi i saloni su od marta mjeseca zatvoreni, dok su možda radili samo par sedmica ovog perioda. Dosta ljudi, govori Nikolić, nije otpušteno, ali ako se ovako nastavi,neisplativo je baviti se ovim poslom

„Zahtjevamo da nam se pošalje bilo kakav vid pomoći;u vidu subvencija za zakupninu,omogućavanje kredita preko banki, da bismo opstali“ između ostalog, kazao je Nikolić.

Vlasnik jednog od tri svadbena salona Kićun Bjelić navodi da se trpjelo nekih osam mjeseci, zadržali su se radnici, ali pitanje je do kada.

„Prije nekoliko mjeseci bio sam na razgovoru sa gospodinom Simovićem. Dobio sam obećanje kao i prisutni na tom sastanku da će razmotriti tu situaciju,s obzirom da imamo velike kapacitete,velike prostore,gdje se može držati distanca, da bi se dozvolio rad u nekom odredjenim broju“, naglasio je Bjelić napominjući da će on u krqjnjem slučaju promjeniti djelatnost,radnike otpuštati.

„Već sam prodavao svoje nekretnine koje sam decenijama stvarao sa porodicom, da bih sačuvao jedan broj radnika koje ne želim da izgubim,ali ako se nastavi ovako.Plaćamo uredno sve takse,iako nam je rad obustavljen. Za ovih osam mjeseci gubici su nekih 250 hiljada eura“, zaključio je Bjelić čija firma zapošljava oko 70 radnika.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još