Nove mjere: Obustava rada vrtića, škole onlajn, zatvoreni tržni centri, kladionice u više gradova…

 Nove mjere: Obustava rada vrtića, škole onlajn, zatvoreni tržni centri, kladionice u više gradova…

Obustavljen je rad vrtića u Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Ulcinju, Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Plužinama, Baru, Kotoru i Pljevljima. Takođe u tim gradovima narednih sedam dana škole prelaze na onlajn nastavu. U tom periodu biće zatvoreni tržni centri, teretane, kladionice… To su nove mjere Instituta za javno zdravlje i Minstarstva zdravlja u borbi protiv koronavirusa.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić sapštio je nove mjere koje će uz postojeće važiti narednih sedam dana:

-Zabrana rada tržnih centara u opštinama koje imaju 14 dnevnu stopu incidencu veću od 800 – Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Podgorica, Plužine, Kotor, Pljevlja;

-Zabrana kretanja stanovnika izvan opština prethodno navedeni gradovi

-Zabrana rada ugostiteljskih objekata u Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Podgorica, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja

-Zabrana rada priređivača igara na sreću – kladionice kockarnice i slično u navedenim opštinama;

-Zabrana fitnes centara i teretana u navedenim opštinama;

-Svim subjektima koji su radili do 18 sada rade do 20 sati;

-U Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novi, Ulcinju, Baru, Pljevljima u Plužinama prekida se obrazovno vaspitni rad u školskim i predškolskim ustanovama i počinje primjena onlajn učenja;

-Škole od sjutra ne rade a vrtići od preksjutra;

-Tokom primjena onlajn učenja jednom od roditelja, staratelja, koji nije stariji od 11 godina ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada. Zahtjev roditelj podnosi poslodavcu;

-Sem za ulazak iz BiH, Srbije, Kosova i Albanije, neophodni PCR Test ili brzi antigenski testovi ili da je osoba vakcinisana;

-Obaveza medijskih radnika da nose maske na licu – zaposleni i oni koji učestvuju u emisijama. Mjere će trajati sedam dana.

Angažovali medicinske radnike sa biroa

“Trenutno važeće mjere podrazumijevaju veliku molbu i apel građanima da redukuju sve moguće kontakte. Bolničke kapacitete smo povećali na teritoriji cijele CG. Trenutna popunjenost je 67 odsto u odnosu na nove kapacitete. Preko 230 sestara, i pet ljekara sa biroa angažovani u radni odnos“, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović.

“Želim da motivišem građane na vakcinaciju. Naglašavam, bez obzir na stepen restriktivnosti mjera nijedna neće moći da da rezultate ako ih se ne pridržavamo i ne shvatimo svi stepen odgovornosti u poštovanju tih mjera. Apelujem na građane da zajednički izađemo iz postojećeg problema“, dodala je ona.

“Sad će godina otkad patimo od ove pošasti. Molim vas i apelujem, poštujte mjere, svjetlo na kraju tunela se vidi“, kazao je kazao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

“Samo malo strpljenja i upornosti i možemo da izađemo iz svega. Dozvolite nam da zajedno i relativno brzo odnesemo pobjedu nad ovim zlom“, naveo je on.

Od danas oštrije 

“Zamolio bih vas na solidarnost. Da pokažemo najveći stepen odgovornosti. Ova Vlada je pokušala da izbjegne donošenje represivnijih mjera, međutim naše nade nisu bile ispunjene“, kazao je državni sekretar u ministarstvu finansija Janko Odović.

“Pripadnici UP upozorili su 14.817 lica, podnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 osoba, nepoštovanja. Dosad su reagovali preventivno. Od danas će djelovati na mnogo oštriji način, biće sankcionisano svako nepoštovanje mjera“, poručio je Odović.

“Protiv svih državnih službenika i namještenika koji se ne budu pridržavali mjera biće vođeni postupci biti vođeni disciplinski postupci“, istakao je Odović.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja