Naši sugrađani od Vlade očekuju reforme, borbu protiv kriminala i korupcije

 Naši sugrađani od Vlade očekuju reforme, borbu protiv kriminala i korupcije

Foto: RTCG

Danas se nastavlja sjednica Skupštine Crne Gore, preostalo je još 13 diskutanata koji će iznijeti svoje stavove. Početak sjednice zakazan je za 11h. Nakon toga biće iznesene završne riječi šefova poslaničkih klubova i organizovano glasanje za novu Vladu.

Uprkos zamjerkama i kritikama na račun mandatara i njegovog predloga za sastav izvršne grane vlasti, poslanici sve tri pobjedničke koalicije najavili su da će glasati za Vladu.

,,Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVIDI-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usljed snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije”, napisao je mandatar Zdravko Krivokapić u svom ekspozeu.

  Jedino što obećava nova Vlada, kako je istakao mandatar, jeste to da će se žrtvovati, i radom,  kompetencijom i odgovornošću svjedočiti rezultat. Da će dati sve od sebe da obezbijede bolji život za građane. Naglasio je da oni nijesu mađioničari, ono što imaju, to su  oni i njihovo znanje, želja, da naprave Crnu Goru boljom i pravednijom državom.

,,Dajte da sve promjene zajednički iznesemo u korist svih nas i da se ne bavimo zamjenama, nego onim što je najvažnije – da zasučemo rukave i krenemo u istinske promjene, jer čekaju nas aktivnosti koje nijesu male, koje su teške, a izazovi veliki’’, poručio je mandatar Krivokapić.

Šta očekuju od nove Vlade, koji problemi treba da se kao prioritetni rješavaju, očekuju li  promjene i reforme,  pitali smo naše sugrađane.

   Naše sagovornice Ivana i Marija se nadaju da će nova Vlada riješiti problem nezaposlenosti ali i da će uraditi sve u borbi protiv korupcije, nepotizma, kriminala.

,,Od nove Vlade očekujem da će vratiti naknade za majke, da će vratiti dječji dodatak, takođe očekujem da će malo više da se posvete problemu nezaposlenosti u Crnoj Gori, kao i poboljšanju zdravstvenog sistema”, kazala je Ivana Nikčević.

,,Očekujem smanjenje stope nezaposlenosti kadra sa visokim obrazovanjem, koje ,,teren do sad nije prepoznao”, pretpostavljam da će nova Vlada uraditi dosta toga u cilju suzbijanja korupcije, kriminala i nepotizma. Treba im dati pune četiri godine”, rekla je Marija Grdinić.

Foto: CDM

  Da će novi ministri i  premijer  Zdravko Krivokapić ulagati u talente, mala i srednja preduzeća, ispitivati način na koji se dodjeljuju socijalna primanja , istinski boriti  za prava radnika, stopirati  devastacije prirodnog blaga su, takođe, neka od očekivanja naših sugrađana.

,,Očekujem promjene u korist svih građana. Da zaborave na nepotizam, rođačke, kumovske ili partijske veze. Naravno,to je samo jedan dio očekivanja. Drugi dio je ispunjavanje predizbornih obećanja. Očekujem i ,,pretresanje” socijalnih davanja i primanja koja se u našoj zemlji, pogotovo u Nikšiću i te kako fingiraju.Pored toga, nova Vlada treba investirati u talente, ali i biznise, mala i srednja preduzeća”, kazala je Marija Nenezić.

,,Da odrade sve planirano po ekspozeu mandatara i biće i više nego dovoljno, da se izbore za vladavinu prava I da sudstvo, tužilaštvo, policija rade ,,ni po babu, ni  po stričevima”, da sprovedu reforme u svim institucijama, da se pozabave, ali istinski, pravima radnika, dakle na terenu ne na papiru i da inspekcije počnu da rade kontole dalje od fiskalnih računa (uplata doprinosa, rad na crno, rad radnika za minimalac…),da se stopira devastacija prirodnog blaga naše zemlje, da se otvaraju nova radna mjesta, i da se ne fokusiramo samo na turizam, da se usmjere i na socijalne probleme”, rekla je Marija Radulović.

Provjeriti namještene tendere, sporne ugovore, sprovesti sveobuhvatne reforme ali i učiniti sve da se nijedan narod ne osjeti kao suvišan, očekivanja su našeg sagovornika Miroslava Vulanovića.

,,Potrebne su sveobuhvatne reforme prosvjete, pravosuđa, zdravstvenog sistema. Ekonomski oporavak države i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ispitati sve kapitalne investicije i sporne ugovore zahvaljujući kojima su djelove naše države kupili ili zakupili fantomski vlasnici.“

Avatar

Margita Bećirović Vulanović

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja