Odbornici lokalnog parlamenta, usvojili su odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima na teritoriji Opštine Nikšić

 Odbornici lokalnog parlamenta, usvojili su odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima na teritoriji Opštine Nikšić

Foto: RTNK

Odbornici lokalnog parlamenta, usvojili su odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima na teritoriji Opštine Nikšić radi ublažavanja posljedica koronavirusa.

,,Administrativne i komunalne takse od januara do juna za ona privredna društva i mikro preduzeća koja su otežano poslovala u proteklom periodu zbog korona virusa biće umanjene za 50 procenata“, istakao je predsjednik Opštine mr Milutin Simović

Usvojena je odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a utvrđeni su načini obezbjeđivanja alternativnog smještaja.

,,Iznos naknade za korisnike alternativnog smještaja je 150, a predsjednik Opštine imenovaće Komisiju za kontrolu alternativnog smještaja, a za mogućnost iseljenja nadležan je organ za stambene poslove“, kazala je Gorica Fatić.

,,Kada je u pitanju legalizacija bespravnih objekata, naknada se plaća za one objekte za koje je podnijet zahtjev za legalizaciju, kao i za one za koje nije. Cijena se određuje na osnovu prosječne cijene metra kvadratnog u Crnoj Gori“, kazala je Fatić.

O ovoj odluci izjasnio se i predsjednik Simović.

,,Bespravna gradnja se treba spriječiti svim zakonjskim mjerama, kako bi se prostor sačuvao od divlje grade i razvijao se po važećim pravilima. Moramo imati i dio senzibiliteta za objekte ili naselja koja su bespravno izgrađena, a to traje već decenijama. Primjer za to su naselja Trudbenik i Zverinjak, za šta su neophodni posebni mehanizmi legalizacije. U razgovoru s ljudima, uvjerio sam se da ljudi imaju dokumentaciju iz šezdesetih godina, na osnovu doprinosa iz stambenih fondova. Kasnije je to zemljište upisano u vlasništvo sadašnjeg vlasnika željezare, a mora se riješiti pitanje 260 porodica, da bi se ispravili administrativni propusti i nepravde prema tim ljudima“, kazao je Simović.

On je dodao da će kroz naplatu iznosa za legalizaciju Opština  imati priliku za da dodatno razvija infrastrukturu.

Usvojena je odluka o lokalnom programu socijalnog stanovanja za narednu godinu.

,,Obezbijediće se subvencije za kredite pod najpovoljnijim uslovima, a najzastupljenije će biti najugroženije kategorije. Kamatna stopa biće konkurentnija, a fizika lica moći će da obezbijede stambeni prostor“, kazao je Milan Korać.

Lokalnom javnom emiteru Radio Televiziji Nikšić ustupljen je na korišćenje prostor od 1313 metara, kazala je Sekretarka sekretarijata za Komunalne poslove i saobraćaj Slavica Zindović, koja se osvrnula i na ostale realizovane projekte.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja