Olbrajt: Balkanski korumpirani lideri koriste nacionalizam za održavanje vlasti

 Olbrajt: Balkanski korumpirani lideri koriste nacionalizam za održavanje vlasti

Foto: AFP

Korumpirani lideri na Balkanu koriste nacionalne teme za održanje na vlasti, ocijenila je bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt.

Ona je na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa konstatovala da je Balkan danas mirniji nego prije 25 godina, prenosi Glas Amerike. 

,,Zemlje se nisu dezintegrisale, žele članstvo u EU i teže jačanju odnosa sa SAD, ali Rusija i Kina unose nestabilnost“, kazala je Olbrajtova.

Takođe je istakla da Srbija „ne treba da onemogućava proces razvoja državnosti Kosova“.

,,Buduća američka administracija treba da podrži demokratski razvoj država Zapadnog Balkana. Nadam se da će one u Bajdenovoj administraciji imati partnera. On je bio angažovan na Balkanu na okončanju sukoba. Tim koji je predložio je veoma stručan i sposoban da pomogne zemljama tog regiona da očuvaju mir“, kazala je Olbrajt.

Navela je da američka strategija treba da omogući pomoć državama u reformskim procesima, ali i vršenje pritiska na one koje ne sprovode reforme.

Istakla je i da Vašington treba da bude usmjeren na uspostavljanje čvršće saradnje sa EU i na jačanje borbe protiv korupcije, za koju je ocijenila da „cvjeta“ na Balkanu urušavajući vladavinu prava“.

Ukazala je da Srbija s Rusijom i Kinom razvija saradnju i da je potrebno temeljnije razmotriti srpsku kupovinu ruskog oružja.

,,Rusi u Srbiji isprobavaju ono što rade u drugim djelovima Istočne Evrope – podrivanju demokratije i udaljavanju zemalja od Zapada“, zaključila je Olbrajtova. 

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja