Osudili napade na Rome u Nikšiću prije i tokom izbora

 Osudili napade na Rome u Nikšiću prije i tokom izbora

Izvor: pixabay.com

Romska Evropska Unija (REU) JEKHIPE zajedno sa NVO Romska organizacija mladih “Koračajte sa nama – Phiren amenca” najoštrije su osudili verbalne i fizičke napade na romsku i egipćansku zajednicu, prije i tokom izbornog dana u Nikšiću.

Kako ističu u protestnom pismu koje su uputili premijeru, potpredsjedniku Vlade i članu Evropskog Parlamenta, zastupniku za Romska pitanja Francu Romeu, prema svjedočenjima pripadnika ovih zajednica i medijskim izvještajima, prethodnih dana u više slučajeva bili su izloženi verbalnim i fizičkim napadima i prijetnjama od predstavnika većinske populacije zbog njihovog pretpostavljenog političkog opredjeljenja.

„Podsjećamo da je Ustavom Crne Gore u članu 45. svim građanima zagarantovano jednako biračko pravo. To znači da svaki građanin ima slobodu da bira svoje predstavnike. Takođe, Međunarodni pakt o građanskim i političkim slobodama, čiji potpisnik je i Crna Gora, u članu 25 obezbeđuje slobodno izražavanje volje birača. Zahtijevamo od crnogorskih vlasti da preduzmu konkretne mjere i radnje i procesuiraju lica koja su odgovorna za incidente koji su uznemirili romsku i egipćansku populaciju ne samo u Nikšiću nego i širom Crne Gore, navodi se u protestnom pismu.

Kako podsjećaju Imer Kajtazi predsjednik REU i Elvis Beriša izvršni direktor NVO “Phiren amenca”, Romska Evropska Unija (REU) JEKHIPE je Romska Unija koja ima sjedište u Briselu i ima mandat da zaštiti i promoviše prava Roma u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu, gdje se i nalaze njihovi timovi koji su članovi predsjedništva Romske Evropske Unije (REU) Jekhipe.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja