Perić: Vlada u pat poziciji, niko nije dovoljno snažan da može da dominira, niko toliko slab da se bez njega ne može

 Perić: Vlada u pat poziciji, niko nije dovoljno snažan da može da dominira, niko toliko slab da se bez njega ne može

Izvor: Privatna arhiva Opis: Perić

Najupečatljivije dvije činjenice nakon nikšićkih izbora, za Srđana Perića iz Organizacije KOD su to što je koalicija Mir je naša nacija došla do značajnog rasta u odnosu na parlamentarne izbore i što je Demokratska partija socijalista zaustavila osipanje. Govoreći o eventualnoj rekonstrukciji na državnom nivou nakon nikšićkih izbora, Perić navodi da je sada Vlada u pat poziciji jer niko nije jak da može da dominira, i niko toliko slab da se bez njega ne može.

Perić kaže da iako su izbori u Nikšiću bili lokalni, njihov značaj je imao širu političku ravan.

“Prije svega, oni su trebali biti lakmus papir za političke tendencije nakon parlamentranih izbora. Moguće da su najupečatljivije dvije činjenice: da je koalicija Mir je naša nacija integrišući druge subjekte i uz predan rad na terenu došla do zaista značajnog rasta u odnosu na parlamentarne izbore, dok je DPS zaustavio osipanje. Te dvije grupacije su, svaka sa svoje strane, svojim biračima poslale ohrabrujuće poruke. Čini se da je meka tranzicija vlasti na državnom nivou pogodavala stabilizaciji biračkog tijela koalicije oko DPS, dok je koaliciji okupljenoj oko Demokrata izvjesno išlo na ruku to što nisu imali otvorenih javnih sukoba sa strankama vlasti sa državnog nivoa“, kazao je Perić u izjavi za FOS.

Kada su posrijedi rezultati Demokratskog fronta i Demokrata, Perić kaže da je očigledno došlo do prelivanja glasova.

DF zauzeo ofanzivnu poziciju

“U kojoj mjeri je to uslovilo koaliranje sa grupama građana koje imaju uticaja na javno mnjenje a u kolikoj povezivanja sa autoritetima na državnom nivou, nije lako dati precizan odgovor, ali je izvjesno da su oba faktora uticala na rezultat. Opet, koalicija okupljena oko DF-a je osvojila najveći broj mandata u izvjesno novoj vlasti i odmah je promovisala svog nosioca liste za kandidata za gradonačelnika – kojeg su tako i promovisali tokom cijele kampanje. Time su zauzeli taktički ofanzivniju poziciju. Vidjećemo šta će biti odgovor najavljenih koalicinih partnera, ali imajmo u vidu da su se nakon dugog ili kraćeg pregovoračkog procesa, te nakon manjih ili većih trzavica, DF i Demokrate dogovorale o kadrovskim rješenjima u opštinama gdje je do sada formiranje vlasti zavisilo od njih“, kazao je on.

Upitan da li jedan mandat URA-e možemo okarakterisati kao neuspjeh, s obzirom na to da parlamentarni izbori nisu bili tako davno, Perić odgovara:

“Oni su zabilježili blag rast. Izjavili su da su zadovoljni rezultatom.“

Govoreći o tome što Socijaldemokratska partija nije prešla cenzus i to što se njihova kampanja uglavnom se svodila na prepucavanje sa URA-om, Perić navodi da taj sukob nije donio ni jednoj ni drugoj partiji ništa.

“Mišljenja sam čak da je oduzeo i jednima i drugima. Nije pametno kada se u politiku unese lična ravan, a tome smo svjedočili. Vi nekog možete voljeti ili ne, ali politika je javna stvar i građane interesuje rješavanje problema za koje ste se kandidovali da imate odgovor, a ne ko je sa kim “dobar” ili “loš”. Prepucavanja i nadgornjavanja, osim partijski etablirane kadrove, ne zanima pretjerano ili gotovo nimalo, ljude koji biraju jednu ili drugu listu“, kazao je Perić.

Potez nosioca liste Za budućnost Nikšića Marka Kovačevića, i najavu da će na sastanak o formiranju vlasti pozvati osim nosioca liste Mir je naša nacija Moma Koprivice i Tatjanu Bečanović Đurišić, nositeljku liste Crno na bijelo, Perić ocjenjuje kao političku kombinatoriku na koju imaju pravu ali u skladu sa tim i odgovornost.

“Mislim da je mnogo važnije od toga da građani sad od njih traže da ispune što su obećavali u izbornoj kampanji, prije svega na socio-ekonomskom planu. Podsjećam da su liste koje mogu činiti iduću vlast, između ostalog, obećavale nova radna mjesta, zaustavljanje trenda odlaska mladih, prihvatanje Zelenog plana za grad, pomoć seoskm područjima, poljoprivredi i stočarstvu, uređenje sa dodanim sadržajima Jezera Krupac, privlačenje turista, formiranje gradske opštine Župa, sanaciju deponije Misilov do, promociju Nikšića u evropsku prijestonicu kulture…“, istakao je Perić.

Poručuje da bi inistiranje na ispunjenju obećanja bio veliki iskorak za crnogorsku demokratsku praksu.

“Najviše interesa da demokratija zaživi imaju građani – od njih zavisi njena odbrana. U konkretnom slučaju, to znači da branite pravo da bude ispunjeno ono za što ste dali svoj glas“, poručio je Perić.

Prekompozicije ili rekonstrukcije latentno biće otvorene tokom cijelog mandata Vlade

Upitan da li se može nakon izbora u Nikšiću očekivati prekompozicija na državnom nivou, Perić ocjenjuje da će to pitanje biti otvoreno tokom cijelog mandata Vlade. On navodi da sada u Vladi u izvjesnom smislu imamo političku pat poziciju: niko nije dovoljno snažan da može da dominira, a niko toliko slab da se bez njega ne može.

“Izvjesno je da situacija u kojoj predstavnici koalicija oko DF i DCG nemaju predstavnike u Vladi na najvišim pozicijama uzrokuje partijska nezadovoljstva, te da će stoga pitane prekompzicije ili rekonstrukcije biti latentno otvoreno tokom cijelog mandata iste te Vlade – koliko god on trajao. Mada je u početku djelovalo da je ova Vlada produkt skladnog dogovora, ipak smo brzo vidjeli sasvim suprotno u realnosti.  Od skora imamo sve više javne zahtjeve za njenom rekonstukcijom, dok je premijer ocijenio da je ona aspolutno neotrebna, tako da sada u izvjesnom smislu imamo političku pat poziciju: niko nije dovoljno snažan da može da dominira, a niko toliko slab da se bez njega ne može. U razvijenim demokratijama bi takva postavka mogla bila dobra jer bi značila uzajamnu kontrolu i takmičenje ko će biti prodorniji i efikasniji. Nažalost, kod nas se prilika za takmičenje pretvara u medijsku borbu bez kraja i početka“, kazao je Perić.

On navodi da u konkretnom slučaju, u rezultanti “ovakva situacija može da na određen način veže ruke onom što Vlada može sprovesti sve i da ima odlučnosti za čvrst raskid sa dosadašnjim političkim praksama“. 

“Za građane to nije obećavajuća situacija, jer oni neće biti u fokusu, dok će predizborna obećanja sve više da padaju u zaborav. Jedini način da se to promijeni da građani stalno podsjećaju koalicije i političari na vlasti šta su, prije svega na socio-ekonomskom planu, obećavali – a obećavali su, u najkraćem, preporod i prosperitet, čak se pominjalo i da Crna Gora na kraju ovog mandata može biti kao Luksebumburg“, podsjetio je Perić.

“Što građani više budu istrajavali na tome da stranke, odnosno kolacione liste, poštuju što obećaju i dok se budu istrajnije borili za svoja prava, njihova pozicija će biti bolja – a to je je i srž onog što bi demokratija trebala biti u svojoj efektuaciji: da kroz borbu mišljenja dolazite do najboljih rješenja po zajednicu“, zaključio je on.

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja