Picula: Raščistiti sve optužbe u vezi sa izborima u Nikšiću

 Picula: Raščistiti sve optužbe u vezi sa izborima u Nikšiću

Foto: N1

Uplitanje drugih država u izborne procese prvorazredni je politički i sigurnosni izazov, smatra dugogodišnji hrvatski političar, poslanik, ministar vanjskih poslova Tonino Picula. Kaže da sve optužbe u vezi sa izbornim procesom u Nikšiću treba raščistiti što prije, jer se u suprotnom, šalje loša poruka građanima i zbunjuju birači.

On ukazuje da slučaj pokušaja državnog udara umjesto da se riješi ostaje kontroverzan i naglašava ,,kako je osnovno načelo diobe vlasti da predstavnici izvršne vlasti ne smiju pozivati predstavnike pravosudne vlasti ni na kakva postupanja, a kamoli na donošenje bilo kakvih konkretnih sudskih odluka“.

Navodi da su u Izvještaju jasno naveli kako žale zbog ograničenog napretka koji je Crna Gora postigla u pravosudnoj reformi.

“Pozvali smo vlasti da se u najskorijem roku uhvate u koštac sa pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, učinkovitosti i odgovornosti sudaca, u skladu s preporukama GRECO, Grupe zemalja protiv korupcije. Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba dodatno nadograđivati. To se odnosi i na postizanje međustranačkog dogovora o ključnim imenovanjima sudija i tužitelja, vezano za pregovaračka poglavlja 23 i 24, umjesto da se izvanrednim postupcima dovodi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak”, smatra Picula.

Bilo kakav nagli pokušaj izmjena osjetljivih zakona, ocjenjuje on, ostavlja utisak kako se ne radi o ambiciji da se sve funkcije u pravosuđu učine jednako snažnim, već više kao pokušaj jačanja stranačkog uticaja na institucije ključne za borbu protiv korupcije i kriminala.

Rekordni izlazak na prošlogodišnje parlamentarne izbore, kako dodaje, je svakako, sam po sebi, predstavljao jasnu političku poruku građana Crne Gore.

“EU je pozdravila prvu tranziciju vlasti u Crnoj Gori nakon trideset godina. Takođe su novi parlament i Vlada formirani u ustavnim rokovima. Otvaranjem svih poglavlja i provizornim zatvaranjem tri, EU je priznala Crnoj Gori dosegnuti nivo koja joj je i omogućila da najdalje od svih kandidatkinja stigne u pregovorima. To je tačka u kojoj je Crna Gora bila prije prošlogodišnjih izbora i svaki mogući korak nazad pažljivo će se bilježiti, kao i, naravno, svaki napredak. Upozoravaćemo na sve događaje ili procese koje bi crnogorski put prema EU mogao usporiti ili dovesti pitanje”, kazao je on.

Za svaku je zemlju uplitanje drugih država u izborne i političke procese prvorazredni politički i sigurnosni izazov.

“EU i sama tome poklanja veliku pažnju i ulaže golema sredstva kako bi spriječila strane faktore da putem finansiranja kandidata i dezinformacijskih kampanja ostvaruje svoje političke interese. U tom smislu podržavam pravo svake demokratske zemlje da obrani svoje demokratske procese i vladavinu prava”, kaže on.

Što se tiče izbora u Nikšiću, smatra da političke stranke, kao i svi oni koji učestvuju u tom izbornom procesu, moraju poštovati zakon i pravila koja vrijede u Crnoj Gori, a sve optužbe treba raščistiti što prije.

“ U suprotnom se šalje loša poruka građanima, zbunjuju se birači, pogotovo ako se to događa neposredno prije izbora. Uvijek naravno treba procijeniti koliko su interesi određenih vanjskih aktera i interesi same Crne Gore. Vjerujem da građani mogu uočiti takvu razliku. Izborna kampanja mora se svakako odvijati neometano od bilo kakvih stranih utjecaja”, dodaje Picula- .

Kaže da ga je zabrinula vijest o predlaganju naziva ulice u Beranama po Ratku Mladiću koji je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

“Uz činjenicu da je takva odluka već sad naišla na međunarodnu osudu, ona predstavlja teret stanovnicima Berana, ali i cijeloj crnogorskoj javnosti. Sigurno ne pridonosi ni povjerenju među samim građanima Crne Gore, posebno bošnjačkoj i drugim manjinama, koje su ponosni građani vaše zemlje”, kazao je on.

Komentarišući presudu u slučaju državnog udara, kako je osnovno načelo diobe vlasti da predstavnici izvršne vlasti ne smiju pozivati predstavnike pravosudne vlasti ni na kakva postupanja, a kamoli na donošenje bilo kakvih konkretnih sudskih odluka.

“To je nedopustivo prekoračenje ovlašćenja i narušavanje trodiobe vlasti”, dodaje on.

Picula, kako kaže, ima dojam da je Crna Gora od jeseni izgubila kontrolu nad epidemijom.

“Nažalost, svaka takva greška rezultira i ljudskim žrtvama. No treba biti iskren, ni EU u cjelini ni mnoge pojedine članice nisu briljirale u osiguravanju adekvatnih količina vakcina. Važno je da zdravstvene vlasti ne izgube iz fokusa nužnost da se vakcinacija sprovodi transparentno i s jasno definisanim prioritetnim skupinama. Od EU, Crna Gora i dalje može računati na finansijsku i logističku podršku u borbi protiv pandemije”, zaključio je on.

Izvor: Pobjeda

Avatar

Portal Nikšić

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja